Gazdaság

Bank360: Befagytak a hitelkamatok

Varga Jeenifer / 24.hu
Varga Jeenifer / 24.hu
Hiába vágja folyamatosan immár az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá.

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. A Bank360.hu havi kamatfigyelője szerint a lakossági hitelpiacon alig volt bank, amely csökkentett valamelyik kölcsöne kamatán, az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek árához pedig még véletlenül sem nyúltak.

Az, hogy a Magyar Nemzeti Bank már az alapkamatot vágta októberben és novemberben, a bankok hitelkamatait befolyásoló referenciakamatokban meglátszanak, ám lakossági hitelek áraiban szinte egyáltalán nem. A jelzálogkölcsönök esetében ennek oka az lehet, hogy valójában előrehozott kamatcsökkentéseket hajtottak végre október 9-én. Ekkor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére 8,5 százalékos THM-plafon alá vitték a lakáshiteleiket.

A minisztérium azonban október végén azt közölte, hogy a lakáshitel kamatplafon mértéke egy újabb jegybanki döntés esetén, várhatóan decemberben tovább csökkenhet, ami decemberben egy újabb kormányzati kérést is jelenthet. Nagy Márton miniszter a  referenciakamatok változása alapján 8 százalékos vagy az alatti lakáshitel kamatplafont is kérhet a bankoktól. A portál szakértői szerint mindenesetre a lakáshitelek piacán rögzülhet az a helyzet, hogy a kamatokat akkor változtatják a bankok, amikor a kormány a kamatplafon csökkentését kéri, és az összes ajánlat az attól számított bő egy százalékon belül lesz.

A többi hiteltípusnál sincsenek mozgások. A kamatplafon a lakossági piacon csak a lakáscélú hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) érinti, a többi kölcsön árát közvetlenül nem befolyásolja, október eleje óta azonban a személyi kölcsönöknél sem hajtottak végre kamatcsökkentést a bankok.

A kamatplafon által nem érintett jelzáloghitelek kamatain egyetlen hitelintézet, a CIB Bank csökkentett december elsején. A szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatát 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben mérsékelte az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően.

A kamatain nem, ám egyebekben sokat változtatott lakáshiteleiben decembertől a Raiffeisen Bank. A pénzintézet elsejétől csak 10 éves kamatperiódusú és fix kamat mellett 10 évre felvehető jelzáloghitelt kínál, a többi konstrukció értékesítését felfüggesztette. A Raiffeisen egységesítési lépése nem példa nélküli a piacon, hiszen van olyan nagybank, amelyik már huzamosabb ideje csak végig fix kamatozású lakáshitelt ajánl ügyfeleinek, emlékeztet a Bank360.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik