Gazdaság

KSH: 0,4 százalékkal csökkent egy év alatt a GDP

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023. III. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékkal csökkent, míg az előző negyedévhez mérten 0,9 százalékkal nőtt – állapította meg legfrissebb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipar teljesítménye 5,4, ezen belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben az élelmiszeripar, valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar járult hozzá a csökkenéshez, míg a közúti járművek gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését. Jelentősen hozzájárult az ipar teljesítményének csökkenéséhez az energiaipar is. Az építőipar hozzáadott értéke 1,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, a mezőgazdaságé viszont 88,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki alacsony bázist, enélkül 3,8 százalékkal csökkenthetett volna a GDP a KSH szerint.

A háztartások tényleges fogyasztása 0,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,7 százalékkal visszaesett – írta a KSH.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik