Gazdaság

ÁKK-vezér: egészen új lakossági állampapírok érkeznek jövőre

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton
Péntek délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a költségvetés 2024-es finanszírozási tervét Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. Az adósságkezelő vezérigazgatója bejelentette, hogy teljesen új lakossági termékekkel is készülnek piacra lépni 2024-ben – tudósított a portfolio.hu.

Az idei költségvetésben a GDP 1,4 százalékának megfelelő összegben előfinanszíroztunk uniós programokat, emellett a büdzsé állja az ukrajnai menekültek ellátását és a migráció elleni küzdelem költségeit. Célunk az egyensúlyi mutatók további javítása, a parlament által elfogadott 2,9 százalékos hiánycél az iránytűnk a jövő évre – mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy az adósság szerkezetében sem készülnek jelentős változásokra, a devizaarány csökkentése és a lakosság minél aktívabb bevonása marad a cél.

Van egy parlament által elfogadott 2024-es költségvetés, a finanszírozási terv összeállításakor ebből kell kiindulnunk. A kormány továbbra is hiánycsökkentő pályán kíván maradni, nem kívánjuk a 2,9 százalékos hiánycélt módosítani – válaszolta a portál kérdésére Varga Mihály. Az uniós költségvetési szabályok szigorodása sem teszi ezt lehetővé, hiszen szembe kell néznünk azzal, hogy túlzott deficit-eljárás alá kerülünk, ha 3 százalék felett lesz a hiány.

Folyamatosan monitorozzuk a helyzetet, amennyiben szükséges, akkor hozzá fogunk nyúlni a költségvetéshez, de ezt most nem látjuk így – tette hozzá Varga.

Jönnek új lakossági termékek

A jelenlegi finanszírozási terv az érvényben lévő költségvetési törvény alapján készült, ami 2500 milliárd forintos finanszírozási igényen alapul, de mi a likviditási pufferek miatt 2643 milliárd forintos nettó kibocsátással számolunk – mondta Kurali Zoltán.

Az intézményi forintpiacon nettó negatív kibocsátással számol az ákk – emeli ki a vezérigazgató.

Csereaukciókat 500 milliárd forint értékben hajtana végre az adósságkezelő, elsősorban a 2025-26-os papírokból, melyek az MNB-nél vannak és idő előtt visszavásárolnák őket. A kintlevő sorozatok számát csökkenteni szeretné az ÁKK, folytatnák a zöld kötvények kibocsátását.

A lakossági befektetők esetében megvalósul majd az egyszerűsített számlanyitás a Magyar Államkincstárban. Jönnek új termékek:

  • 3 éves fix állampapír: FIXMÁP
  • 5 éves bónusz állampapír, aminek a PMÁP-hoz hasonlóan lesz hozamprémiuma

Júniusban a MÁP+ ötödik születésnepja alkalmával megújul az állampapír, a vezérigazgató szerint átárazzák. A jövőben nem ötéves, hanem egyéves papírként fogják kezelni, de továbbra is ötéves papír lesz.

Szigorú értékesítési korlátok lesznek, szigorúbbak, mint jelenleg a PMÁP esetében.

Ezzel párhozamosan megszűnik az 1MÁP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik