Gazdaság

Pénz hiányában Miskolc inkább állami kézbe adja a vízszolgáltatóját

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Miskolc átadja a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak – tájékoztatta a város közgyűlésének döntéséről a polgármesteri hivatal csütörtökön az MTI-t.

A kormányzat kezdeményezésére a múlt évben kellett dönteniük az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak, és részt vesznek-e az ezt szolgáló integrációs folyamatban. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a szolgáltatás biztonságát szem előtt tartva csatlakozott ehhez a folyamathoz és megkezdődtek a tárgyalások az állam képviselőivel, amelyek csaknem egy éven át tartottak.

Ezek eredményeképp Miskolc közgyűlése csütörtöki rendkívüli ülésén határozott arról, hogy decemberben aláírják azt az integrációs szerződést, amellyel az önkormányzat átadja az ellátási felelősséget és a szolgáltatáshoz kapcsolódó vagyoni elemeket a magyar államnak, mivel csak így biztosíthatók a szolgáltatás színvonalát és biztonságát a jövőben is garantáló fejlesztések. Szerintük csak így kerülhető el az, hogy források hiányában a szolgáltatás színvonala romoljon, a víziközműrendszer pedig a szükséges fejlesztések nélkül maradjon.

A döntés szerint ezzel együtt a miskolci önkormányzat átadja az államnak a Mivíz Kft. 90 százalékos tulajdonrészét is, de 10 százalékkal továbbra is tulajdonos marad a vízműben. Jelezték: az integrációval az állam ígéretei szerint garantálja a miskolci vízszolgáltatás fenntartható működését, fejlesztését, a Mivíz munkavállalóinak foglalkoztatását és a miskolciak biztonságos, bükki forrásból származó ívóvízzel ellátását.

Miskolc szerint a csaknem egyéves tárgyalássorozat alatt az önkormányzatnak olyan kedvezőbb feltételek mentén sikerült megállapodnia, amelyeket más helyhatóságoknak nem biztosítottak.

Mint júliusban írtuk, a kormány az idén 150 milliárd forinttal támogatja a víziközművek fenntartását, az ágazat bevétele pedig mintegy 280 milliárd forint, azaz összesen 430 milliárdból gazdálkodhatnak a vízművek. Ez a bevétel pedig nem elég az összes költségre, az ideális víziközmű-állapot fenntartására. Jövőre minimum 200 milliárd forint kiegészítésre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán működőképes maradjon a rendszer.

Kapcsolódó
50 százalékos emelés lenne reális, mert nem fedezi a költségeket a rezsicsökkentéssel befagyasztott vízdíj
Évi 150–200 milliárd forint hiányzik a vízszolgáltató cégek költségvetéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik