Gazdaság

Változás jön a táppénznél és az utazási költségtérítésnél januártól

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Egy új kormányrendelet tervezete előírná, hogy a kifizetőhelynek az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás vagy a baleseti táppénz iránti kérelem elbírálása során, a tényállás tisztázása érdekében megkereséssel kell élnie az illetékes kormányhivatal felé, mellyel az eljárás egyszerűsítése érhető el – írja a portfolio.hu.

A kormányrendelet elsődleges célja az Egészségbiztosítási Pénzbeli Ellátásokkal és Baleseti Táppénzekkel kapcsolatos eljárási szabályok pontosítása és aktualizálása a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentum indoklása szerint. A lépésektől azt várja a kabinet, hogy gyorsabb lesz az ügyintézés a mintegy 4,06 milliónyi, érintett biztosítottnak – idéz a portál a társadalmi egyeztetésre bocsátott dokumentumokból.

A rendelet részletesen kitér a kifizetőhelyek szerepére az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és baleseti táppénzek iránti kérelmek elbírálása során. Amennyiben a tényállás tisztázása érdekében a kifizetőhelynek korábbi adatokat kell beszereznie más kifizetőhelytől vagy az egészségbiztosítótól, a székhelye szerinti illetékes kormányhivatalhoz kell fordulnia.

A kormányhivatalnak pedig teljesítenie kell az adatszolgáltatást a kifizetőhely kérésére,

így megindulhat a táppénzes kifizetés.

A tervezett szerint ezen felül az utazási költségtérítési támogatás igénybevétele során bizonyos körben az adatrögzítési kötelezettség megszüntetésével egyszerűsíthető az eljárás.

A rendelet továbbá módosítja a “16 éven felüli” kifejezést a jogosultaknál, és a “18 éven felüli” kifejezés váltja fel, pontosítva ezzel az életkori korlátokat a jogszabályban.

A módosított rendelet értelmében az új szabályok 2024. január 1-jétől lépnének hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik