Gazdaság

Holoda: a választások miatt csökkenhetnek a lakossági rezsidíjak 2024-ben

Lakos Gábor / 24.hu
Lakos Gábor / 24.hu
Az Index.hu videójában Holoda Attila, energetikai szakértővel beszélte át, milyen lehet az előttünk álló időszak lakossági gáz- és áramszámlája. Lesznek-e, lehetnek-e olcsóbbak az energiahordozók a közeljövőben?

Holoda Attila szerint a rezsicsökkentés átverés. Erre azt hozta példának, hogy bár tíz éve működik a rendszer, amelynek elején a csökkentés valós volt, azonban idővel a nemzetközi piacokon is csökkent az áram ára például, ám ez nem érződött a hazai díjszabásban, nem változott a rezsicsökkentett ár, vagyis a fogyasztók nyelték le a különbözetet – olvasható a portálon.

Amikor viszont az ukrajnai háború nyomán rettenetesen megugrottak az energiaárak, akkor viszont az államnak kellett komoly összegekkel támogatni a hazai szolgáltatókat, hogy ne kelljen drámai díjemelést bevezetni, ez pedig az MVM-nél okozott veszteséget.

Holoda szerint  ebben az az átverés, hogy az állam azt sugallja:

neked nem is kell az energiával foglalkozni, miközben mindenki látja, rég vége van már az olcsó energia korának.

A tőzsdei ár alacsonyabb, mint a rezsicsökkentett ár?

Ezt a szakértő cáfolta, és elmagyarázta, miért és hogyan változtatta meg az energiaárakat az ukrajnai háború, majd lassan kezdtek el visszatérni a normál tartományba a gáz- és az áramárak. Mostanra már leürítettük a tavaly, drágán vásárolt gázt a tárolóinkból. Azonban mivel tavaly hosszú távú szerződéseket kellett kötni viszonylag gyorsan, ezért akkor követő árakon szerződtünk, vagyis ez követi a nemzetközi gáztőzsde árait és ha ott csökkenés van, akkor idővel ez nálunk is olcsóbb energiát eredményez. Hosszú távú szerződéseknél soha nem kötnek fix szerződést, hiszen így képtelenség lenne követni az energiahordozók árában bekövetkező változásokat.

Az áram ára pedig követi a földgáz árát. Ez azért van, mert a földgáz az egyetlen kiegyensúlyozó energia, amely képes arra, hogy az időjárás- és napszakfüggő megújulókat pótolja. Tehát éjszaka például sokkal nagyobb mértékben  működnek földgáztüzelésű erőművek, amelyek így állítják elő az áram egy jelentős részét.

Vajon milyen árak jöhetnek a lakossági gáz és áram területén idehaza?

Holoda Attila elmondta annak a hátterét, hogy ő személy szerint miért véli úgy, hogy jövőre nagy valószínűség szerint csökkenni fognak ezek az árak.

Manapság nem tudni mikor tör ki újabb háború, amelynek mindig lehet negatív hatása az energiaárakra. Ám olyan drasztikus hatása, mint az orosz-ukrán háborúnak, – amely tartósan magasan tartotta az árak színvonalát – azért várhatóan nem lesz újabb példa. Hozzá kell tenni, hogy az úgynevezett rezsicsökkentés és a hozzá kapcsolódó minden intézkedés egy politikai termék, s mivel a jövő évben európai uniós és önkormányzati választások lesznek, ezért azt prognosztizálja, hogy

lesz ezen a területen árcsökkentés, méghozzá megfelelő politikai célzattal. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik