Gazdaság

Megvan, melyik üzletek, szolgáltatók számíthatnak fogyasztóvédelmi ellenőrzésre jövőre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.

Az Igazságügyi Minisztérium 2024-re tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programja 29 pontból álló. Fókuszban maradnak a webshopok, a szavatosság és a jótállás, az építési termékek és a specifikus élelmiszerek. Felkerültek a betervezett ellenőrzések közé az autósboltok, a kertészeti gépeket, a lakkokat és festékeket, valamint a fűszerpaprikát árusító üzletek is. Jövőre is vizsgálják a fogyasztóvédelmi hatóságok például a veszélyes termékeket, az online kereskedelmet, de a játékokat, univerzális akkumulátortöltőket is.

„A 2023-as év több új fogyasztóvédelmi szabályt és számos módosítást hozott, amelyeket az érintett vállalkozásoknak jövőre már alkalmazniuk kell. A megfelelés elmaradása 2024-ben a bírságrendszer reformja miatt ráadásul jóval magasabb büntetéseket vonhat majd maga után, mint amelyeket az idén tapasztalhattak a mulasztó cégek. A hagyományosan szigorú hazai fogyasztóvédelmi hatósági elvárásoknak csak a jól felkészült cégek tudnak majd megfelelni. A digitális fogyasztóvédelem, a gyermekek és családok védelme pedig, ahogyan a termékbiztonság is a prioritások között marad” – hangsúlyozta a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi praxisának vezető ügyvédje, Dr. Nagy Andrea Magdolna.

2024-ben az ellenőrzések ismételten kiterjednek a gyermekeket és a fiatalkorúakat védő fogyasztóvédelmi rendelkezések betartására is. Emellett hatósági célkeresztben lesznek a szezonálisan kapható textiltermékek, a játszótéri eszközök és a szórakoztatási célú berendezések és a dohánytermék is. Az állatfelszerelési termékeket gyártók és forgalmazók, az adattörlő címkék, a tiltott BMHCA-tartalmú kozmetikumok, a játszótéri eszközök és a lítium akkumulátorral működő villamossági termékek szintén komoly vizsgálatokra számíthatnak.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ismételten ellenőrzik majd, hogy a cégek pontos tájékoztatást adnak-e a szavatosságról, jótállásról, és megtévesztik-e a vásárlóikat az online térben közreadott kereskedelmi kommunikációjukban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik