Gazdaság

Népszava: Átlagosan havi 1,6 milliót keresnek az energetikai hivatal alkalmazottai

MTI / Kovács Attila
MTI / Kovács Attila

Az eredetileg tervezett 8,4 milliárd helyett közel kétszer akkora, 16,4 milliárd forintos bevétellel zárta a tavalyi évet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) – írja keddi cikkében a Népszava. Ez az adat a hivatal elnökének, Juhász Editnek a leveléből derült ki, amelyet az Országgyűlés költségvetési bizottsága elnökének, az ellenzéki Vajda Zoltánnak küldött.

A lap emlékeztet: ennek a pénznek a döntő többségét a túlélésért küzdő, az ellátás biztonságot mindenáron biztosítani kívánó közműcégek adták össze, igaz nem önkéntesen, hiszen a szolgáltatókat törvény kötelezi a MEKH bevételeinek nagy többségét kitevő felügyeleti díj megfizetésére.

Juhász Edit elnök levele szerint ebből a pénzből a MEKH egyrészt támogatta a központi költségvetést 3,9 milliárd forinttal, másrészt 524 milliót költött tavaly a hivatal infrastrukturális fejlesztésre, tanulmányokra, szoftverekre, licencekre, telefonra, gépjármű és irodabútor beszerzésre. Ennél jóval többet költöttek 2022-ben a hivatal átlagosan 330 fős személyi állományának személyi jellegű kiadásáraira. A lap idézi az elnöki tájékoztatót, amely szerint a havi illetmény és a munkabér mellett jutalmak, motivációs és szolgálati elismerés, cafeteria, egészségpénztári hozzájárulás, munkába járást, valamint albérleti költségekre fordítható és egyéb szociális juttatások, illetve további „meghatározott pénzbeni és természetbeni” juttatások illetik meg a dolgozókat.

A nyilvános beszámolók szerint tavaly az energiaárak elszabadulása miatti többletbevétel nyomán az eredeti 3,9 milliárdos, személyi juttatásokra vonatkozó kiadási előirányzatot kicsivel több mint kétszeresére, valamivel 8 milliárd fölé emelték, amiből végül 6,3 milliárdot fizettek ki. Így 2022-ben az egy főre eső személyi kiadás 19,1 millió forint volt, ami havi szinten mintegy 1,6 millió forint fejenként. A fenti juttatások után 913 millió forint járulékot és szociális hozzájárulási adót fizettek – írja a Népszava.

Kiemelt kép: Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke beszél az Erőművek Éjszakája energiaipari rendezvénY sajtótájékoztatóján a Budapesti Erőmű Zrt. Kelenföldi Erőműben 2023. október 27-én. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik