Gazdaság

Bevándorlási törvény: nagy beruházók fordíthatnak hátat az országnak

BudafokiMTVA/Bizományosi: Róka László
BudafokiMTVA/Bizományosi: Róka László
Légüres térbe lökheti a kormány rengeteg már Magyarországon dolgozó külföldit, valamint több külföldi nagyvállalatot, ha nem orvosolják az új bevándorlási törvény egyik nagy hiányosságát. Míg a korábbi szabályozás lehetővé tette a betanított szellemi munkakörökben külföldiek alkalmazását, az új törvénytervezet épp az alacsonyan és magasan kvalifikált réteg közötti csoportok helyzetét nehezíti meg. Főként a hazai SSC-kben és tudásközpontokban jelenthet problémát, hogy középfokú vagy nem szakirányú végzettségű embereket alkalmazzanak a jövőben – írja a portfolio.hu .

Hamar riadalmat keltett a nagyobb magyarországi szolgáltató cégek (Shared Service Centerek, SSC) és üzleti központokat (Business Service Center, BSC) vezetői között, hogy a kormány módosítaná a bevándorlási szabályokat. A módosító a piaci szereplők és bevándorlási szakértők szerint jelentősen rontja a középfokú vagy nem szakirányú végzettséggel rendelkező EU-n kívüli országok állampolgárainak munkavállalási lehetőségeit – olvasható a portálon.

A probléma az, hogy az egyik legjelentősebb létszámú csoport tartózkodási feltételeit rontják, abban a szektorban, amely az összes munkavállaló mintegy 2 százalékát foglalkoztatja, miközben az érintett cégek árbevétele meghaladja az 5, a hozzáadott értékük pedig közelíti a 6 százalékot a nemzetgazdaságban. Ráadásul az ágazatban a fizetések is magasabbak, mint az átlagbérek, meghaladják a bruttó 850 ezer forintot.

„A mostani törvénytervezet ugyan számos új bevándorlási kategóriát hoz létre, azonban ezek leginkább két kategóriára vonatkozóan fogalmaznak meg speciális feltételeket: az alacsonyan képzett, jellemzően fizikai munkakörökben alkalmazott vendégmunkások behozatalára, valamint a felsőfokú végzettségűek foglalkoztatására.

Így a középfokú vagy nem-szakirányú felsőfokú végzettségű munkavállalók számára a feltételek a képesítés nélküli vendégmunkásokéval vannak egybemosva és nagyon előnytelenek,

míg az előző szabályozás a munkavállalási célú tartózkodási engedélyeknél nem kötött ki ilyen szigorú végzettségre vonatkozó feltételeket, mindenkivel szemben ugyanolyan szigorú volt, de a feltételek is egyformán vonzók voltak – közölte a Portfolio megkeresésére a Helpers Hungary üzleti és bevándorlási ügyintézési szolgáltatásokat kínáló cég.

Korábban például az érintettek 3 év folyamatos magyarországi tartózkodás után jogosultak lehettek a nemzeti letelepedési engedélyre, míg most ezt a lehetőséget a vendégmunkásoktól, illetve a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyesektől elveszi az új törvény.

A foglalkoztatási célú engedélynél (ami eddig képesítéstől függetlenül minden munkavállalási engedélyt magában foglalt) nem szükséges felsőfokú végzettség, de megszüntetnék a családegyesítés lehetőségét, és 2+1 évben korlátoznák a tartózkodási időt ezeknél az engedélyeknél. Így számos munkavállaló, aki jelenleg középfokú végzettséggel dolgozik (pl. a nyelvtudása miatt alkalmazzák SSC-ben vagy IT-s cégnél)

elveszíti annak lehetőségét, hogy hosszabb távra tervezzen a munkáltatójánál, vagy esetleg a családjával együtt tudjon letelepedni Magyarországon.

Mint a Helpers Hungary jelezte, bíznak abban, hogy ez a jogszabályt még módosítják, orvosolva a klasszikus expatek helyzetét.

Beruházásokat veszíthetünk az új szabályozáson

Hasonlóan látja ezt Csaposs Noémi, az Országos Humánmenedzsment Egyesület vezetője, aki szerint idővel komoly versenyhátrányt jelenthet, ha a szabályozást a jelenleg ismert formájában vezetik be.

Az érintett, az SSC-kben, BSC-kben vagy tudásközpontokban dolgozó külföldiek magas hozzáadott értékű munkát végeznek, még ha sokszor nincs szakirányú felsőfokú végzettségük – ismertette a szakember. Elmondta, hogy ezeknél a munkaköröknél sokszor a nyelvtudás a legfontosabb, így az EU-n kívüli dolgozók azért is létfontosságúak a cégek számára, mert anyanyelvi beszélői egy ritkább nyelvnek.

„Ezen a területen nem arról van szó, hogy magyarok helyett alkalmaznának külföldieket, mivel minden itthoni cég elsőként magyar munkaerőt keres. Az ország is jól jár, mert itt betanított, jól kereső, itt adózó és fogyasztó külföldiekről beszélünk” – tette hozzá.

Jelezte, hogy több már jelenlévő SSC és BSC vezetője is aggódik, hogy a bevándorlási szabályokat ilyen módon szigorítják: Csaposs Noémi szerint a lépés globális versenyhátrányt jelenthet majd Magyarországnak a környező országokhoz képest is.

ez akár elijesztheti a potenciális új beruházókat, de a meglévőket is, mert hosszútávon is jelentős bürokratikus terhet ró a cégekre, a kedvezőtlen tartózkodási feltételek mellett.

Még jöhet változás

A Gazdaságfejlesztési Minisztériumtól azt írták: egyelőre a minisztérium felé nem érkezett az ügyben ilyen tárgyú észrevétel.

Azt is jelezték, hogy „a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló törvénytervezet egy kerettörvény,

a részletszabályokat a későbbiekben kiadandó végrehajtási rendeletek fogják tartalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik