Gazdaság

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be

MTI Fotó: Rosta Tibor
MTI Fotó: Rosta Tibor
A német gumiipari óriás makói gyárában a hazai munkavállalók elküldésével a külföldiek előtt nyitná ki a kaput – vélekedett a szakszervezet a Népszavának.

A gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről – mondta a lap érdeklődésére Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára, ami nem törvényi kötelezettség, mert novemberben és decemberben – az információk szerint – 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszám leépítésnek. Itt, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél nem autógumik előállítása folyik, hanem autóalkatrészek gyártása, közel 1800 munkavállaló foglalkoztatásával.

Az elbocsátások okairól a gyár dolgozói kizárólag a sajtóból értesültek.

Nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják, hogy ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég.

A gyárban terjednek olyan hírek, ami szerint elképzelhető, hogy külföldi munkavállalók előtt nyithatja meg az utat a mostani elbocsátási hullám. Ezt támaszthatja alá, hogy jelenleg közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban.

A szakszervezeti titkár úgy látja, hogy

a helyi vezetés célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza alkalmazottait,

ezt látják igazolva a mostani elbocsátások esetében is. A külföldi munkavállalók esetében ez azzal is alátámasztható, hogy több ezer kilométerre hazájuktól érdekérvényesítési lehetőségeik nagyon korlátozottak.

A Continental magyarországi vezetése a következőket írta a lapnak: „A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melyről a törvényi előírásoknak megfelelően értesítettük a helyi érdekképviseleteket. A jelenlegi lépés nagyrészt a kölcsönzött munkavállalókat érinti és a folyamatot 2023 végéig hajtjuk végre.”

Hajdú Roland szerint az ötven elbocsátott munkavállaló között nagy számban találhatóak olyanok, akik munkaviszonya elérte, sőt meghaladta a húsz évet a makói gyárban. Olyanokat is, akik

fél éve még az indonéz munkavállalók betanítását végezték a makói gyárban, és akiket joggal tartanak a legkiválóbb helyi dolgozóknak.

Ezt támasztja alá, hogy a betanítás után vezetői dicséretben részesültek a betanításban részt vevő, most elbocsátott dolgozók – jelentette ki a szakszervezeti titkár aki úgy tudja, hogy a kölcsönzött dolgozók közüli elbocsátottak kizárólag magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik