Gazdaság

800 ezer forinttal gazdagodtak a magyar családok. Reálbércsökkenés mellett. Hogy mi?

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Az MNB friss elemzése szerint az elmúlt negyedévben a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása összesen 3200 milliárd forinttal gyarapodott – írja a Forbes. Magyarul ennyivel nőtt a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása három hónap alatt.

Ez 4 millió háztartással számolva háztartásonként +800 ezer forintot jelent.Ez lenyűgöző eredmény, ha azt nézzük, hogy Magyarországon az utóbbi bő egy évben rekordinfláció volt. Igaz novemberre már sikerült egy hajszállal 10 százalék alá (=egy számjegyűre) lenyomni a statisztika szerint. A reálkeresetek is mínuszban voltak, már tavaly augusztus óta. Apró reménysugár, hogy szeptemberben itt is fordulat történt, a KSH adatai szerint, 1,7 százalékos pluszba fordult a reálkereset. Az MNB adatai alapján meg mindeközben a lakossági megtakarítások összege szinte folyamatosan növekvő trendet mutat. Hogy is van ez?

A portál szerint bár jól hangzik, hogy 800 ezer forinttal gazdagabbak lettünk csupán három hónap alatt, de ezugye  az átlag. A nagy többség valószínűleg azt mondja, nem lett gazdagabb. És minden bizonnyal így is van. Megemlítik ehhez kapcsolódóan az MNB 2020-as elemzését, mely szerint

  • a pénzügyi megtakarítások 62 százaléka a legtöbb megtakarítással rendelkező, felső 10% tulajdonában van, míg
  • az alsó 70% pedig az összes megtakarítás csupán 17 százalékával rendelkezik.

Hozzáteszik, hogy az infláció következtében az olló azóta is csak nőhetett. Vagyis a fogyasztási cikkek drágulásával a megtakarítani képes háztartások száma is csökkenhetett. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik