Gazdaság

Drámai változás a készpénz esetében, halmozzák a veszteséget a magyarok

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Hiába hódítanak az elektronikus fizetési módok, a lakosság kezében lévő készpénzállomány drámai mértékben megnőtt 2015 óta. Az infláció azonban lassan elégeti a párnacihába dugott megtakarításokat – olvasható a növekedés.hu cikkében.

A fizetéseknél egyre többször fordul elő, hogy valamilyen digitális fizetési formát veszünk igénybe, még ha nem is olyan léptékben, mint tőlünk nyugatabbra. Ha az összes fizetési helyzetet nézzük, akkor 2015 és 2021 között volt egy látványos 20 százalékpontos javulás, ami miatt az elektronikus tranzakciók darabszám szerinti aránya felkúszott 31 százalékra – emlékeztetnek a portálon.

Vagyis a készpénz elleni harcban ugyan még mindig nem tudott felülkerekedni a digitális fizetés, de a tendencia egyértelműen javul.

Mindezt segíti az infrastruktúra látványos javulása is, hiszen 2011 és 2021 között az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma, és az internetes kártyaelfogadóhelyek száma drasztikus mértékben megnőtt.

Csak hogy közben a készpénzállomány egyre nagyobbra duzzad.

A tavalyi év közepén ugyan volt egy kis megtorpanás, de az utóbbi pár hónapban megint emelkedést látni: ősz elején már 8045 milliárd forint volt a készpénzállomány nagysága, az MNB adatai szerint. Pedig 2015 elején ez a mutató 3700 milliárd körül mozgott.

Egyre többször fizetünk készpénzmentesen, de mégis egyre több készpénzünk van?

Beszédes, hogy az igény leginkább a nagycímletű bankjegyek iránt van.

Volt olyan hét éves periódus, amikor a forgalomban lévő 20 ezresek a háromszorosára ugrottak. Ugyanebben az időszakban a 10 ezreseknél csak 70 százalékos, az ennél is kisebb címleteknél pedig pusztán 25-40 százalékos volt a növekedés.

Sejthető, hogy a jelenség mögött az áll, hogy a lakosság jó része a készpénzt megtakarításokra használja. Mindez nem túl bölcs döntés, hisz a készpénzen egy az egyben elszenvedi az infláció okozta veszteséget a lakosság.

Korábbi felmérésekből az derült ki, hogy sokan azért is tartják otthon a pénzüknek legalább egy részét, hogy „kéznél legyen, ha szükséges”. Másrészt jó páran úgy érzik, hogy az az összeg, amivel bírnak, kevés lenne egy befektetéshez.

A Mastercard nemrég megjelent friss kutatása egy meglepő tényre is rávilágított: bár a digitális fizetési módok egyre népszerűbbek itthon, biztonsági szempontból a magyarok még mindig a készpénzben bíznak meg a legjobban.

Valószínűleg ennek hátterében részben az áll, hogy az utóbbi időben viszonylag sok digitális csalás került napvilágra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik