Gazdaság

Máris megvan Patai Mihály utódjelöltje a BÉT élén

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Amint arról a hét elején beszámoltunk, hamarosan visszahívják a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) éléről Patai Mihályt: a szervezet honlapján egy meghívóval jelezték, hogy 2023. december 21. napján 13 órára rendkívüli közgyűlést hívnak össze, aminek egyetlen napirendi pontja az igazgatóság elnökének és egy tagjának visszahívása, valamint új igazgatósági tag és elnök megválasztása.

Ezzel kapcsolatban az Economx arról ír, hogy a Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabást, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét javasolta a BÉT igazgatósági elnökének. A lap szerint az új elnök mandátuma 2026-os rendes közgyűlésig – azaz Patai megbízatásának időtartamára – szólhat, de legfeljebb 2026. május 31-ig.

Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét 2019 májusában választották a BÉT igazgatóságának elnökévé, azóta a közgyűlések rendre megerősítették ebben a pozíciójában. Az elmúlt időszakban viszont a sajtóban több olyan, meg nem erősített piaci pletyka is napvilágot látott, mely szerint Patai Mihály és Matolcsy György között elhidegült a viszony, ami miatt Patai több, az MNB-nél betöltött korábbi pozícióját is elveszítette.

Kapcsolódó
Patai Mihálynak mennie kell a BÉT éléről, Matolcsy keze lehet a dologban
Sorozatban veszíti el pozícióit a jelenlegi tőzsdeelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik