Gazdaság

Ezért röpült Szijjártó Venezuelába: orosz olajcégek nyomulnak az országban

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
A venezuelai állami olajipari vállalat e-mailekben kínál a kiválasztott cégeknek olajat a Reuters szerint, egyúttal üzemanyagot vásárolna. Akár Magyarországra is küldhetett ajánlatot – idézi a hírt a vg.hu.

Oroszország és Venezuela erősíti és kibővíti gazdasági kapcsolatait, mindenekelőtt az energiaipar terén. Az ezeket rögzítő megállapodásokról – amelyek az egy hónapja tartott kormányközi tárgyaláson született döntéseken alapultak – Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken számolt be a TASZSZ hírügynökség közlése szerint venezuelai kollégája, Yván Gil Pinto társaságában.

A két ország számos projektet indít az olajtermelésben, a gázmezők fejlesztése területén, de a mezőgazdaságban, a gyógyszeriparban, a kommunikáció, az űrkutatás és az új technológiák területén. Szergej Lavrov elmondta továbbá, hogy közvetlen légi járatok segítik az Oroszországból Venezuelába irányuló turistaforgalmat, az üzletemberek kapcsolatépítését, de a szélesebb körű együttműködést is, például kulturális és humanitárius területen – olvasható a portálon.

Felfutóban az orosz olajtermelés Venezuelában

Persze a partnerség erős volt már azt megelőzően is, hogy az Egyesült Államok a közelmúltban ideiglenesen feloldotta a Venezuela elleni embargót. A TASZSZ már júliusban azt írta, hogy az idén az egyik orosz-venezuelai olajipari vegyesvállalat 95 százalékkal növelte a termelését, de az év végéig mind az öt orosz-venezuelai olajtermelő növekedésről fog jelenteni.

Bő egy hete a Reuters már azt tette közzé, hogy miután az USA enyhítette a Venezuelát sújtó olajszankciókat, a dél-amerikai országtól elkezdtek a világ olajkereskedői olajat vásárolni, de közvetítőkön keresztül. Például a Trafigura és a Gunvor Group globális kereskedők is kevéssé ismert közvetítőkkel dolgoznak, de az ügyleteket a venezuelai állami PDVSA vállalat hagyja jóvá. A konstrukció a hírügynökség feltételezése szerint nem a kereskedők, hanem a PDVSA kezdeményezése.

A Trafigura röviddel a szankciók enyhítése után máris hajót bérelt fűtőolaj szállítására, pályázatot írt ki 1 millió hordó fűtőolajra, majd a pályázat eredménye alapján szerződött a Romániában bejegyzett közvetítővel, a Ke Lo Ke Mgmt-vel. A Reuters nem tudja, hogy a Trafigura végül megkapta-e ezt az 1 millió hordó olajat, de azt igen, hogy a bérhajója már berakott 100 ezer hordó fűtőolajat a cardoni finomítóból, és további 300 ezer vár berakodásra.

A PDVSA állítólag e-mailekben kínál olajat az általa kiválasztott vállalatoknak, miközben üzemanyagimportot kér.

Szijjártó Péter gyorsan Caracasba repült

A venezuelai olajpiaci fejlemények Magyarország lehetséges importja szempontjából, tehát közvetlenül is fontosak. Azt nem tudni, hogy magyar olajvállalat is kapott-e ajánlatot a PDVSA-tól, de Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egy hete kőolaj- és LNG-szállításról tárgyalt Caracasban. A miniszter jelezte, hogy Magyarország ki kívánja használni a venezuelai szankciók feloldásának pillanatát, az olaj- és LNG-vásárláson felül pedig magyar olajipari technológiát is eladna Caracasnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik