Gazdaság

Mi a jó árakra – a kiberbűnözők ránk vadásznak

A csalók egyre rafináltabb módszereket alkalmaznak, ezért a Black Friday ideje alatt is fokozott óvatossággal vásároljunk!

 A rendőrség hivatalos adatai szerint az elmúlt néhány évben exponenciálisan megnőtt a kibercsalások száma: míg 2019-ben 4912 esetet regisztráltak, 2022-re ez a szám 11 389-re nőtt. A Black Friday és a Cyber Monday időszakában érdemes a szokásosnál is körültekintőbbnek lennünk, ha az interneten használjuk a bankkártyánkat.

A kiberbűnözők célja, hogy a banki adatainkat – mobil- vagy internetbanki belépési kód, jelszó, bankkártyához tartozó adatok – megszerezzék, vagy valamilyen módon pénzt csaljanak ki tőlünk. Ez természetesen nemcsak a novemberi leárazások időszakára igaz, ezért minden esetben fokozottan oda kell figyelnünk adataink védelmére, amikor online fizetünk.

UniCredit Black Friday kisokos – így kerüljük el, hogy áldozatokká váljunk

A változatos átverési módszerek ellen sajnos nincs általános, jól bevált recept, de ha megfogadjuk az UniCredit Bank szakértőinek alábbi néhány tippjét, jó eséllyel elkerülhetjük a bajt.

1. Elektronikus banki ügyintézéshez mindig használjuk a pénzintézetünk által üzemeltetett, biztonságos mobilapplikációt vagy webfelületet.

2. Az applikációk védelme érdekében állítsunk be képernyőzárat vagy biometrikus azonosítást.

3. Személyes vagy banki adatot – ideértve a bankkártyaadatokat/internetbanki azonosítót/jelszót/aktiváló kódot is – telefonon se osszunk meg senkivel. Ezekre nincs szükség az azonosításhoz, így az igazi ügyintézők sem kérik el őket.

4. Ne nyissunk meg meggondolatlanul gyanús linkeket, e-maileket, csatolmányokat, sms-eket.

5. A csomagküldő szolgáltatások oldalának címét saját magunk írjuk be a böngészőbe! Ezek a szolgáltatók nem kérik ügyfeleik érzékeny banki adatait, ezért ne adjuk ki azokat erre való hivatkozásra.

Az európai uniós pénzforgalmi irányelvnek megfelelően az UniCredit Bank is rendelkezik Internetes Biztonsági Szolgáltatással, amely a kétfaktoros hitelesítés segítségével védi érzékeny banki adatainkat. Emellett rendszeresen tájékoztatják ügyfeleiket a legfrissebb csalási módszerekről, trükkökről, hogy minél kevesebben váljanak a kiberbűncselekmények áldozatává.

Csupán néhány dologra kell odafigyelnünk, és biztonságosan vásárolhatunk – járjunk online is nyitott szemmel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik