Gazdaság

Még annál is sokkal drágább lesz a Hunyadi-sorozat, mint eddig hittük

NFI
NFI

Több mint 4,6 milliárd forint pótlólagos állami támogatás érkezett a Hunyadi-sorozatba annak 2021-es bejelentése óta, azaz jelen állás szerint több mint 15,2 milliárd forint közvetlen támogatásként kapott állami pénzből, összesen több mint húszmilliárd forintos költségvetésből jöhet létre a széria – írja a Forbes a Nemzeti Filmintézet (NFI) információi alapján.

A tekintélyes pénzből készült sorozat alkotói a nemzetközi piacra is céloznának a sorozattal, angol címe is van, Rise of the Raven, azaz A holló felemelkedése.

A lap emlékeztet: a sorozat 2021-ben 76,9 millió forint gyártáselőkészítési és 10,5 milliárd forint filmgyártási támogatást kapott, utóbbiból az NFI csak 3,6 milliárd forintot nyújtott saját forrásból, a maradék 6,9 milliárd forintos összeg kormányhatározat alapján nyújtott támogatás volt. Ezt követően 2023 nyarán további 150 millió forint vándorolt a produkcióhoz marketingtámogatás címszóval.

Ezek az összegek eddig is ismertek voltak, a Forbes azonban észrevette, hogy áprilisban frissült a Nemzeti Filmiroda „Állami támogatásra jogosult és támogatásban nem részesülő filmalkotások” nevű nyilvántartása, melyben már több mint 13,7 milliárd forintnyi közvetlen támogatási összeg szerepel a sorozat kontóján. A lap kiemeli: ez az összeg nem volt összhangban az NFI nyilvántartásaival, kommunikációjával, azaz több mint 3 milliárd forintnyi támogatásról eddig nem tudhatott a széles közvélemény. Ezért kérdezett rá a lap az NFI-nél, hogy mikor, milyen pályázattípus alapján volt jogosult erre az extra pénzre. A válaszból kiderült: még ennél is több pénzről van szó:

  • 2022 júliusában, a forgatás indulásakor 522 millió forint pótlólagos támogatást kapott a sorozat, majd
  • 2023 májusában egy újabb kormányhatározat alapján még 1,8 milliárd forint támogatásban részesült
  • idén ősszel pedig az utómunka szakaszában lévő produkció további pótlólagos támogatási kérelmet nyújtott be, a Televíziós Döntőbizottság pedig meg is ítélt még 2,15 milliárd forint pótlólagos támogatást

Így tart most már több mint 15,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásnál a Hunyadi.

A sorozat női főszerepét alakító Rujder Viviennel készült interjúnk itt olvasható.

Kapcsolódó
Rujder Vivien: Féltem, hogy mindig úgy leszek képernyőn látható, mint bunkó menő csaj
Míg sokan évekig próbálkoznak, őt elsőre felvették a Színművészetire: mint mondja, bevált az esélytelenek nyugalma. Azóta két fronton is kitört skatulyáiból: színpadon mélyül, filmen lágyul. Rujder Viviennel beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik