Gazdaság

Világgazdaság: egy magyar üzleti csoport vásárolhatja meg a spanyol Talgo vonatgyártó vállalatot

AFP
AFP

Egy meg nem nevezett magyar üzleti csoport előzetes ajánlatot tett a spanyol Talgo vonatgyártó vállalatra – írja a Világgazdaság. A vállalat közlése szerint a csoport részvényenként 5 eurót ajánlana – áll a Talgo spanyol tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentésében. A vételár 28 százalékos prémiumot jelentene a részvények szerdai záróárához képest, amelyen a cég piaci kapitalizációja 495 millió eurót tett ki. A Lainformacion spanyol hírportál már korábban beszámolt róla, hogy egy magyar ipari csoport fontolgatja a Talgo megvásárlását.

A Talgo már régóta szeretne betörni a nemzetközi piacokra, de – az Alstom és a Siemens mellett – eddig nem sikerült jelentős sikereket elérniük szokatlan járműveikkel. Egyedül a szaúd-arábiai nagy sebességű vasútvonalra sikerült jelentős mennyiséget, 36 szerelvényt eladniuk – írja a Világgazdaság.

A cikk szerint a Talgo vonatok különlegessége a teljesen zárt, csak műhelyben megbontható szerelvény, melyet egytengelyes forgóvázak kapcsolnak össze. A szokatlan kialakítás miatt a jármű súlypontja alacsonyabbra kerül, nincsenek nehéz forgóvázak, a szerelvény pedig könnyebbé és stabilabbá válik. Így rosszabb minőségű pályán is stabilan fut, akár nagyobb sebességgel is, mint a hagyományos vonatok, mindezt jobb utaskomfort mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik