Gazdaság

Mutatjuk, mennyi pluszt jelenthet a nyugdíjhoz, ha volt önkéntes nyugdíjpénztára

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Pénztárszövetség (ÖPOSZ) harmadik negyedéves adatai szerint közel 1,7 millió forint megtakarítás jut egy önkéntes nyugdíjpénztári tagra. A Money.hu megnézte, hogy ebből az átlagból mekkora nyugdíjkiegészítésre számíthat egy átlagos ideig élő nyugdíjas.

Maradva a 65 éves nyugdíjkorhatárnál, és ismerve az átlagéletkort, a férfiak 5,7 évet, a nők 12,8 évet tölthetnek el átlagban nyugdíjasként. Ezután az 1,7 millió forintos nyugdíj-megtakarítást elosztották a nyugdíjban töltött hónapok számával, és megkapták, hogy

  • a férfiak átlagban havi 24 860 forint nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak a saját, megspórolt pénzükből, és
  • mivel a nők tovább élnek, és így több időt töltenek nyugdíjban, nekik átlagban csak havi 11 ezer forintnyi plusznyugdíj juthat az átlagos megtakarításból.

Mellétették a 312 300 forintos nettó mediánkeresetet, és megjegyezték, az átlagos nyugdíjkiegészítés nem valami sok. A 2023. szeptemberi medián öregségi nyugdíj egyébként 186 620 forint volt.

Megjegyzik, hogy persze az átlag mögött számos verzió bújhat meg, nagyobb, vagy kisebb összegű megtakarítás, hosszabb, vagy rövidebb életkor. És persze az átlagban benne van az is, hogy a fiatalabbak még jócskán növelhetik a nyugdíj-megtakarításaikat. Csakhogy a 2022. év végi MNB-s adatokból az is megállapítható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyonának 81 százaléka a 45 évnél idősebbek kezében koncentrálódik, márpedig ez az a korosztály, amelyiknek a legsürgetőbb felkészülnie a nyugdíjba vonulásra. Így valószínűsíthető szerintük, hogy a közel 1,7 milliós átlag egészen jól reprezentálja az ő nyugdíjvagyonukat, még akkor is, ha a 16-44 éves korosztály kissé lehúzza ezt a számot.

Arra is kitértek, mi a helyzet, ha a nyugdíjpénztári tag úgy dönt, nem egy összegben veszi fel a megtakarítását, hanem havi járadék formájában. Ez amiatt lehet előnyös, mert ha mondjuk mindig csak havi 50 forintot utaltat ki magának, akkor a maradék megtakarítás továbbra is hozamokat termel. Szerintük ez egy előnyösebb megoldás, de a hozamok ellenére a bent lévő összeg így is hamar elapad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik