Gazdaság

A kormány egyeztet a januári nyugdíjemelésről

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Honlapján tette közzé rendelete tervezetét.

Varga Mihály pénzügyminiszter már néhány hete bejelentette, hogy januárban 6 százalékkal emelik a nyugdíjakat. Az általa vezetett tárca a kormány honlapján tette közzé társadalmi egyeztetésre az erről szóló rendelet tervezetét.

Noha a véleményeket november 24-ig várják, a minisztérium is emlékeztet rá, a 6 százalékos emelés törvényben rögzített.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján minden év januárjában a költségvetési törvényben meghatározott várható fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékű emelést kell kapniuk a nyugellátásban vagy más, jogszabályban meghatározott ellátásokban részesülőknek.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 60. §-a szerint 2024 januárjában esedékes nyugdíjemelés meghatározásánál 6 százalékos inflációt kell figyelembe venni. A kormány új rendelete január elsején lépne hatályba, és a 2024. január 1-jét megelőző időponttól megállapított nyugdíjakra, illetve ellátásokra lenne érvényes.

Noha ezt többen vitathatják az általában alábecsült infláció miatt, a hatásvizsgálati lap szerint a 6 százalékos emelés előnyös lesz a nyugellátásban és azzal azonos módon emelendő más ellátásban részesülő 2,445 millió embernek. A jövőre a kormány által prognosztizált mindenesetre várhatóan közelebb áll a ténylegesen bekövetkező pénzromláshoz, mint az idénre várt 15 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik