Gazdaság

Egyre nehezebb lehet gondoskodni az idősekről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése és várakozása szerint 2050 körül a 65 éves és afeletti lakosság aránya először fogja meghaladni a 25 év alattiakét Európában – írja az OTP Nyugdíjpénztár közleményében. Ezzel szerintük újabb trendfordulóhoz érkezett a kontinens demográfiai átalakulása.

Arra is kitérnek, hogy a társadalom növekvő elöregedése hazai viszonylatban is megfigyelhető a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, és ez további gazdasági és társadalmi kihívások elé állítja Magyarországot. Tapasztalataik szerint a hazai lakosság bár tisztában van a helyzettel, még nem kezdett el felkészülni az anyagi gondoktól mentes időskorra.

Magyarországon már a társadalom több mint felét teszik ki az eltartottak – írják a KSH idei adataira hivatkozva. Különösen a 65 éves és annál idősebb lakosság aránya magas, mely a WHO előrejelzései szerint 2050-re egész Európában megpróbáltatások elé állíthatja a kormányokat és a társadalmat.

Több idős, mint tinédzser

Megállapítják, hogy a társadalom elöregedésével még komolyabb kihívást jelent a gazdaságilag inaktív korúak (14 év alattiak, és 65 év felettiek) eltartása, a gondoskodás róluk. Magyarországon az eltelt közel 20 évben azonban nem a gyermekeknél szembetűnő a változás mértéke. A fordulópont 2006-ban következett be (102,4%), azóta folyamatosan emelkedik az időskorúak száma a gyermekekéhez képest – az öregedési index idei mértékét 141,5 százalékra becsülik. Az idős népesség eltartottsági rátájának növekedése mögött

  • az alacsony születésszám,
  • a kivándorlás, illetve
  • az átlagos élettartam kitolódása állhat.

Az inaktív korú lakosság túlsúlya kedvezőtlenül hat egy ország munkaerőpiacára és gazdaságára, hiszen az aktív korú lakosságra egyre több gyermek és idős jut – jelentik ki.

Számokban

A 65 éves és annál idősebbekről való gondoskodás országos átlaga 31,6 százalék, amely átlagot a Dél-Dunántúl (35,7%), Dél-Alföld (34,7%) és Nyugat-Dunántúl (32,1%) múlja felül. Ellenben Pest vármegyében és az Észak-Alföldön az országos átlaghoz képest megközelítőleg 2–4 százalékponttal kedvezőbbek a kilátások, míg Budapesten és a középső régióban az országos átlaghoz hasonló mértékű az idős népesség eltartottsági rátája.

Nem csak hazánkban, hanem a teljes európai régióban általános tendencia az időskorúak eltartottsági rátájának növekedése. Bár Magyarország pár százalékponttal az EU-s átlag alatt helyezkedett el tavaly, a határmenti országok közül Szlovákiában (26,1%), Ausztriában (29,4%) és Romániában (30,3%) volt alacsonyabb a munkaképes korúakra jutó idősek száma.

Megoldásként az öngondoskodásra hívják fel a figyelmet, kitérve arra, hogy még mindig sokan vannak, akik nem tesznek félre idős korukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik