Gazdaság

Így javulhat nagyságrendekkel a kisvállalkozók hatékonysága

Getty Images
Getty Images
Egyre több technológia válik elérhetővé az üzleti pénzügyek területén, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a vállalkozások adminisztratív teendőinek elvégzését, így a vállalkozók időt és energiát nyernek, hiszen jobban tudnak az üzletükre koncentrálni. Az online számlázás, a digitális faktoring, a költségnyilvántartó rendszerek vagy adózást támogató megoldások csak néhány példa azon innovációk közül, amelyek már a kkv-k rendelkezésére állnak és a fejlődésük motorjául szolgálhatnak.

Nemzetközi kutatások szerint a magyar kis- és középvállalkozások továbbra sem teljesítenek jól az online pénzügyi megoldások alkalmazása terén az uniós versenytársaikkal összehasonlítva, ezért egyre nagyobb szükségük van a hatékonyságot növelő, versenyképességet javító digitális fejlődésre. A számlák gyors és biztonságos kezelésének képessége elengedhetetlen a sikerhez, ehhez pedig minden adott a jelenlegi hazai környezetben.

Mindenekelőtt érdemes olyan online számlázó programot választani, amely egyszerűen kezelhető, gyors és megbízható, és egyre okosabb, integrált platformot biztosít. Legyen szó akár egyéni vállalkozókról, kkv-król vagy nagyvállalatokról, ha az e-számla mellett döntenek, meglehetősen megkönnyítik saját dolgukat. Mindez környezetbarátabb megoldás a papír alapú számlánál, hiszen sem nyomtatni, sem postázni nem szükséges, és az archiválást is digitálisan lehet kezelni. Ma már lehetőség van napi több ezer számla vagy nyugta kibocsátására is emberi beavatkozás nélkül. A hibamentes automatikus számlázással hatékonyabbá tehetik üzleti folyamataikat, és ezáltal rengeteg pénzt és energiát spórolhatnak meg a vállalkozások, így a felszabadult idejüket adminisztráció helyett produktív munkára vagy akár pihenésre fordíthatják.

Varga Jennifer / 24.hu

Nemcsak a számlakiállítás, hanem azok kifizetettségének kezelése is automatizálható már. Az autokasszának köszönhetően összeköthető a számlázási fiók a bankszámlával, innentől kezdve pedig vége a bankkivonat mazsolázásának. A banki integrációval ugyanis a beérkező utalások és a kiállított számlák automatikusan szinkronizálódnak, ezáltal a könyvelésben kiemelt fontosságú kifizetettségi adatok manuális rögzítése is egy életre elfelejthető. Sőt, ha díjbekérőt fizetett ki a vevő, akkor a rendszer a számlát is automatikusan elkészíti (a díjbekérő alapján), és el is küldi a vevő részére.

Az online pénzügyi adatkapcsolat pedig további felesleges adatrögzítéstől kímélheti meg a vállalkozókat, hiszen minden számlát (akár számlaképpel együtt) továbbíthatnak külső (pl. könyvelő- vagy pénzügyi) rendszerek felé. A papírmentes és azonnali anyagátadás pedig a könyvelőket is boldoggá teszi, a közös munka pedig hatékony és hibamentes lehet.

A gyakorlatban a postára sem kell elmennünk még abban az esetben sem, ha papírszámlát szeretnénk feladni valakinek, ugyanis innovatív szolgáltatók már helyettünk nyomtatják, borítékolják és postázzák a számláinkat.

A kisvállalkozások ma már az online számlázóval integráltan működő pénzügyi és költségnyilvántartó rendszereknek köszönhetően az adózással kapcsolatos feladataik elvégzéséhez is digitális segítséget kaphatnak. Sőt, olyan funkció is elérhető már, amellyel a számlázóprogramon belül követhetőek a kata vagy alanyi adómentes keretek, az adózási teendők és határidők, így attól sem kell félnünk, hogy figyelmetlenségből valamilyen banális hibát vétünk, vagy nem teszünk eleget jogszabályi kötelezettségeinknek.

Szponzorált tartalom

18 évvel ezelőtt, 2005 nyarán, három fiatalember start-upjaként (garázscégként) indult útjára a Számlázz.hu. 18 év alatt hobbiprojektből piacvezető vállalat lett. Több mint 600 000 ügyféllel rendelkezik a cég, akik évente több mint 100 millió számlát állítanak ki a Számlázz.hu rendszerén keresztül. A cég célja, hogy időt spóroljon a vállalkozóknak. Mára a Számlázz.hu 3,3 milliárd forintos árbevétellel rendelkező, 50 fős fintech vállalattá nőtte ki magát, amely fejlesztő gárdájával folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több online megoldást kínáljon ügyfeleinek a számlázáson túl is.

 

A Számlázz.hu segíti a vállalkozókat az üzleti adminisztrációs folyamatokban. Automatikus, digitális megoldásokat kínál nekik, hogy a világ legértékesebb dolgát, időt adjon számukra.

 

A cikk a Számlázz.hu támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik