Gazdaság

Orbán Viktor átírta honvédelmi minisztere feladatát

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Módosította a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló rendeletet. MFB leány kezeli majd a védelmi ipari tőkealapot.

A Magyar Közlönyben megjelent az a keddtől hatályos, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely módosítja a kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló tavaly májusit. Egyetlen ponton.

(A miniszter a védelmi fejlesztésekért való felelőssége keretében) „k) működteti a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program végrehajtásának rendszerét, és a FOCUS VENTURES Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság útján gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, valamint a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról.

Korábban a rendelet e pontja csak általánosságban fogalmazta meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter feladataként, hogy neki kell működtetnie a védelmi ipar beszállítófejlesztési program végrehajtásának rendszerét. Mostantól a cég gondoskodik annak fenntartásáról és finanszírozásáról, a forráskezelési és közvetítői feladatok ellátásáról.

A 2017-ben alapított FOCUS VENTURES Zrt. az MFB Invest leányvállalata. Néhány napja a honvédelmi miniszter már megemlítette a céget, amikor egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy a kormánynak az a célja, hogy minél több magyar vállalat tudjon bekapcsolódni a védelmi iparba, érjen el NATO-beszállítói minősítést.

Ezért szervezték a beszállítófejlesztési programot, alakították ki a támogató intézményrendszert. A program pályázati rendszerben fog működni, a Focus Venture Zrt. kezelésében védelmi ipari tőkealap jön létre, a vissza nem térítendő támogatásokat az N7 Zrt. keretein belül fogják kezelni. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt szeretné, ha a védelmi iparágban a magyar beszállítói arány a mostani duplájára emelkedjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik