Gazdaság

Kötelező jogosítványcsere jön az EU-ban: sokakat már januárban szorít a határidő

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Egy 2013-as irányelv 2033-ig ad lehetőséget az egységes cserére a 27 tagállamban – írja az Infostart.hu. A legsürgősebb teendői ezzel kapcsolatban az ötvenes éveikben járó jogosítványtulajdonosoknak lehetnek.

Egy tíz évvel ezelőtt életbe lépett határozat szerint 2033-ig az unió valamennyi tagországában már új formátumú vezetői engedélyekre lesz szükség, mégpedig olyan formátumra, amely hamisításbiztos, és a hitelkártya “ruháját” ölti. A csere sokak számára a 2033-as végső határidő ellenére már a jövő év januárjától kötelező – olvasható a portálon.

Az előirányzat szerint 2033-ra már nem lesz érvényben régi formátumú vezetői engedély.

A célokat említve a határozat hangsúlyozta, hogy a jogosítványokat a kor követelményeinek megfelelően kellő biztonsági elemekkel kell ellátni. A tagállamok egyetértettek abban, hogy hatóságok által könnyebben felismerhető és gyorsabb ügyintézést lehetővé tevő dokumentumokat kell kiadni, mint ahogy abban is, hogy csökkenteni kell a tagállamok közötti kiskapukat kihasználó visszaéléseket.

Az NTV német hírcsatorna műsorában elhangzott: 2013. január 19. után csak új formátumú jogosítvány adható ki, a régebbieket azonban nem kell automatikusan lecserélni. A korábbi kompromisszum szerint minden uniós állampolgár megtarthatja a vezetői engedélyét addig, amíg az érvényes.

Abban a tagországok egyetértettek, hogy a jövőben ne lehessen életre szóló jogosítványokat kiadni, de a korábban főszabályként meghatározott 10 éves érvényességi időt meghosszabbítják 15 évre.

A csere szükségessége nem mindig a születési évtől függ, hanem abban a dokumentum kiállításának időpontja is meghatározó szerepet játszik. A hírcsatorna szerint a meghatározott időpontok különbözőségét indokolta egyebek mellett, hogy a hatóságok számára a csere ne legyen túl “kaotikus”.

A legsürgősebb teendői ezzel kapcsolatban azoknak a jogosítványtulajdonosoknak vannak, akik 1965 ás 1970 között születtek.

Nekik ugyanis 2024. január 19-ig kell befejezniük a cserét.

Az idősebb tulajdonosok kivételezettebbek, a határozat kimondta ugyanis, hogy az 1953 előtt születettek – függetlenül a jogosítvány kiállításának időpontjától és formátumától – 2033. január 19-ig “ráérnek” a cserével.

A NTV figyelmeztetése mindenekelőtt a német gépjárművezetőknek szólt. Utalt ugyanakkor arra is, hogy a 2013-ban egységesen elfogadott, a vezető engedélyek cseréjével kapcsolatos határozat több vonatkozásban valamennyi uniós tagállamot érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik