Gazdaság

Durva forintgyengülést jeleznek előre az Egyensúly Intézetnél

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Lassuló inflációra, az idei 0,6 százalékos GDP-csökkenés után jövőre újrainduló növekedésre, de fokozatosan leértékelődő forint-euró árfolyamra számít az Egyensúly Intézet legfrissebb gazdasági előrejelzésében – olvasható a Forbes.hu összegzésében.

Míg a 2023-as átlagos áremelkedés 17,5 százalékos lesz, 2024-ben 5,7 százalékra, majd 2025-ben 3,6 százalékra csökken az infláció – írja a Boros Tamás és Filippov Gábor nevével fémjelzett Egyensúly Intézet gazdasági előrejelzésében. Az elemzéshez a 2023. október 31-ig beérkezett adatokat vették figyelembe.

Az agytröszt szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban 0,6 százalékkal csökken. A következő években a növekedés újraindulására számítanak: a GDP bővülése 2024-ben elérheti a 3,2 százalékot, majd 2025-ben a 3,1 százalékot. A magyar gazdaság növekedésének motorja az újrainduló fogyasztás és a beruházások lehetnek – írja a portál.

Csökkenhet az inflációs nyomás

Az elemzés szerint a geopolitikai bizonytalanságok miatti magas olajárak (és az emelkedő jövedéki adó) hatására a növekvő üzemanyagárak továbbra is pozitívan járulnak majd hozzá az árak emelkedéséhez. Az élelmiszerek vonatkozásában azonban 2024-ben az általános inflációnál alacsonyabb áremelkedésre számíthatunk.

Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján a jegybank 2025 második felében érheti el inflációs célját.

420 forint körüli euróárfolyam várható

Az infláció fokozatos csökkenése lehetővé teszi majd a Magyar Nemzeti Bank számára, hogy csökkentse az irányadó kamatot. A forint sérülékenysége ugyanakkor csak óvatos kamatvágásokat tesz lehetővé.

  • A forint leértékelődése folytatódni fog, de az elmúlt években látott dinamikánál visszafogottabb marad.

A forint-euró árfolyam átlaga ugyanakkor 2024-ben várhatóan a 393–403, 2025-ben pedig a 406–419 forintos sávban lesz.

A tavalyi, kiugró fogyasztásbővülést követően az idén az Egyensúly Intézet a fogyasztás reálértékének 2 százalékot is meghaladó csökkenésére számít. Azonban a dezinflációs trendnek és az újrainduló konjunktúra mellett pozitív tartományba forduló reálbéreknek köszönhetően 2024-ben a háztartások fogyasztása újra növekvő pályára állhat. Az előrejelzés a fogyasztás 2,2 százalékos, majd 2025-ben 3,5 százalékos reálnövekedésével számol. A szervezetnél újra két számjegyű béremelkedésre számítanak.

A fogyasztás várakozáson felüli csökkenése nehéz helyzetbe hozta a költségvetést, ugyanakkor nem valószínű, hogy a kormány jövőre a növekedés veszélyeztetésével komoly költségvetési kiigazításba kezdene. Ezért az Egyensúly Intézet szerint a költségvetés hiánya valószínűleg jövőre is három százalék felett marad a kormány által vállalt 2,9 százalék helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik