Gazdaság

Black Friday: hitelcsapda is fenyegethet az adathalászok mellett

Thinkstock Digitális
Thinkstock Digitális
Nagyon körültekintőnek kell lenni, ha a Black Friday-szezonban (fekete péntek) vásárolunk. Egyrészt érdemes óvatosan kezelni a túl csábító hitelajánlatokat. Ugyanakkor figyelni kell arra is, nehogy csalás áldozatául essünk. A money.hu Összefoglalójában felsorolta a leggyakoribb átveréseket és azt is körbejárta, hogyan érdemes gondolkodni akkor, ha nincs elég szabad pénzünk egy nagyobb összegű vásárlásra.

November ma már egész hónapon át tartó akciók sorozatáról szól, nem csupán a hó végére – konkrétan idén november 24-ére – eső Black Fridayról (fekete péntekről). Azonban résen kell lenni, mert a kereskedők bombáznak a különböző kihagyhatatlan termékajánlatokkal és ezekhez olykor csábító kölcsönök, áruhitelek is kapcsolódnak. Ha azonban hitelből tudjuk csak megvásárolni a kiszemelt terméket/termékeket, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az áruhitel mellett van más konstrukció is a finanszírozásra és mikor mire érdemes figyelni – olvasható a pénzügyi portál közleményében.

Az áruhitelek maximális futamideje rövidebb, ez pedig magasabb törlesztéssel járhat. Ráadásul míg a személyi kölcsönöknél a THM értéke maximum 24 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, addig az áruhiteleknél legfeljebb 39 százalékponttal lehet magasabb a teljes hiteldíj mutató.

A nem akciós áruhitel tulajdonképpen az egyik legdrágább hitelfajta.

Az áruhiteleknél ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy sokszor vonzó feltételekkel kínálják, de előfordul, hogy az olcsóságnak ára van, vagyis egyéb szolgáltatásokat, például bankkártyát vagy hitelkártyát kell igényelni mellé.

Milyen hitelből lehet megvenni a vágyott nagy értékű műszaki cikket?

Az áruhitel mellett a személyi kölcsön egy olyan gyorsan és egyszerűen igényelhető hiteltípus, aminek köszönhetően pozitív hitelbírálat esetén akár néhány órán belül a számlánkon lehet a pénzösszeg.

“A legalapvetőbb különbség azonban a személyi kölcsön és az áruhitel között az, hogy míg előbbi egy bármire szabadon felhasználható pénzösszeget jelent, az áruhitellel viszont egy adott áruházban vagy webáruházban vehetjük meg azt a terméket, amelyet kinéztünk magunknak. További lényeges különbség, hogy az áruhitelnél általában nem választható meg, hogy melyik pénzintézetnél szeretnénk igényelni. Ugyanis az áruhitel egy olyan speciális fogyasztási hitel, amelyiknél az adott áruház szerződést köt egy – esetenként több – bankkal, és annak a banknak (vagy bankoknak) az áruhitelét az áruházban, a bank kihelyezett ügyintézőjétől igényelhetjük meg. Ezzel ellentétben személyi kölcsön esetében szabadon lehet választani a bankok közül, és össze is hasonlíthatók egymással az ajánlatok.” – idézik Korponai Leventét, a money.hu vezetőjét.

Összességében biztosabbra lehet menni egy jól megválasztott, azaz a legjobb feltételekkel elérhető személyi kölcsönnel. Főleg, ha nem csak egy konkrét termék megvásárlásában gondolkodunk, hanem más célra is szükségünk van a pénzre.

 Ne essünk a fekete péntek csapdájába

A hiteleken túl tanácsos a vásárlásnál is óvatosnak lenni – erre a money.hu szakértői mellett a magyar hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felhívta a figyelmet.

A bűnözők mindent elkövetnek, hogy ráklikkeljünk az oldalukra. Ennek folyományként pedig egy kémszoftvert küldenek a számítógépre, vagy elvezetnek egy további weboldalra, amely rávesz személyes adataink, köztük a bankszámlaadatok megadására.

A fő szabály: ne klikkeljünk egy adott weboldalra azelőtt, hogy meggyőződtünk volna a megbízhatóságáról. Ha vásárlás közben kapunk egy üzenetet a gyanús linkről, akkor járjunk utána, hogy annak feladója valóban az-e, akinek állítja magát. A legkisebb gyanú esetén telefonon vagy egy ismert e-mail-címen keressük meg a feladót, hogy igazolja vagy cáfolja, hogy tőle jött az üzenet.

Félrevezetések átutalásnál

Az internetes vásárlók egyik rémálma válik valóra, amikor az az üzenet érkezik, hogy az utalás nem ment át az eladóhoz, hanem valahol elakadt. A bűnözők erre játszva adják ki magukat nagy online áruházak vagy bankok képviselőinek. Általában azt kérik, hogy frissítsük az adatainkat vagy erősítsük meg azonosításunk.

Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy kapkodásra késztessenek. Azzal fenyegetnek, hogy ha nem tesszük meg azonnal, amit kérnek, bottal üthetjük a pénzed nyomát vagy befagyasztják a bankszámlánkat. Ezért a legfontosabb tudnivaló, hogy a legális intézmények nem kommunikálnak így. A javaslat pedig, hogy vegyük fel közvetlenül a kapcsolatot szolgáltatóddal, ha gondok adódnak a fizetéssel.

Ha valaki nagyon szeretné elcsípni a legjobb árajánlatokat, akkor könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy elhiszi a hihetetlenül alacsony árakat is. Ez az egyik legrövidebb útja a fake (hamis) weboldalak látogatásának.

Érdemes minden internetes oldal URL-jét kétszer is ellenőrizni, mielőtt bármilyen személyes adatodat megadunk az oldalon. Fontos, hogy a böngészősorban ott legyen a kis lakat, ami biztonságos oldalt jelent.

Ellenőrizzük az oldal webcímét. A hivatalos és hiteles oldalak általában HTTPS protokollal rendelkeznek, és a címük megbízható és érthető. Legyen rögtön gyanús, ha a cím helyesírási hibákat, furcsa karaktereket vagy kiegészítéseket tartalmaz.

Fontos, hogy az oldalnak legyen kapcsolata a valósággal, vagyis keresd meg a vállalat vagy szolgáltatás nevét, címét, elérhetőségeit, és győződjünk meg arról, hogy ezek valósak és megtalálhatóak más forrásokon is.

Nézzünk utána az oldalról szóló felhasználói véleményeknek és értékeléseknek más független fórumokon vagy platformokon. Ha pedig nem sikerül meggyőződni a weboldal legitim voltáról, inkább mondj le a „legjobb” árajánlatról, és nézzünk szét máshol.

A többszintű azonosítás sem százszázalékos

A többszintű azonosítás jó módszer az internetes kommunikáció biztonságának erősítésére, de ez sem kínál százszázalékos megoldást. Magukat egy áruháznak vagy banknak kiadó csalók küldhetnek olyan üzenetet, amelyben megerősítést kérnek. Vélhetően korábban egy adatlopásból már megvannak az adataink, csak kell ez a visszajelzés, hogy hozzáférjenek a bankszámlánkhoz. Ezt a csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha a felhasználó kizárólag olyan oldalon adja meg igazolókódját, amelyet már ismer, és így megbízik benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik