Gazdaság

Árcsökkentés: fordulat jöhet az Aldi, Lidl, Penny, Tesco üzletekben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Aldi, a Lidl, a Penny és a Tesco boltjaiban végez hónapról hónapra nagy bevásárlást a G7, és legutóbbi akciójuk alapján érdekes jelenségre figyeltek fel. Bevásárló kosaruk értéke 2022 október végén még átlagosan 26 103 forint volt, így egy év alatt 8 százalékos árcsökkentést tapasztaltak.

Viszont ha nem az éves változást nézték, hanem a bevásárlás konkrét összegét nézték, akkor az derült ki, hogy

  • a kosaruk idén februárban volt a legdrágább (28 222 forint),
  • azóta egészen szeptemberig szépen csökkent, 23 820 forintra.
  • A friss október végi adat azonban ennél magasabb, 23 923 forint lett.

Értékelésük szerint ez olyan, mintha a bevásárlás összköltsége a nagy drágulás után ugyan korrigált volna, de elképzelhetőnek tartják, hogy ezen a majdnem 24 ezer forint körüli értéken stabilizálódhat (a korábbi 16-17 ezer forint helyett).

Ha pedig hónaprók hónapra nézték, akkor az látszott, hogy júliustól egyre kisebb mértékű volt az előző hónaphoz képest az árcsökkenés, ami végül októberben enyhe árnövekedésbe csapott át.

Azt is megnézték, hogy az infláció erőteljes növekedése előtti időhöz (2021) képest mekkora árnövekedés látszott a nagy bevásárlásaiknál a négy multinál. Azt látták, hogy míg

  • 2023. februárjában még 67 százalékos volt az áremelkedés 2021. februárjához képest,
  • 2023. októberében már csak 41 százalékos, 2021 októberéhez viszonyítva.

A jelenlegi adatok alapján az látszik reális forgatókönyvnek szerintük, hogy a korábbi stabil szinthez képest ez a körülbelül 40 százalékos áremelkedés lehet az az új szint, amelyen állandósulhatnak az árak.De mint hozzátették, biztosabbat csak a következő hónapok adatai alapján lehet majd mondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik