Gazdaság

Nem lesz drágább a fenyő és a hal karácsonykor

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Várhatóan nem emelkedik a fenyőfák ára az idei karácsonyi szezonban, legalábbis így nyilatkoztak az ATV Híradójában az ország legnagyobb fenyőtermelő vidékén, a Zala vármegyei Surdon élő gazdák.

Ezen a környéken termelik az ország fenyőfáinak jelentős részét. November elejéhez képest szokatlanul meleg van, ezért sem vágják még a fákat, de egyébként is később, a hónap másik felében szokták a favágást elkezdeni. Még legalább két hetet várnak, de már tervezik a szezont a termelők. Mint azt az ATV-nek elmondták, a költségeik emelkedése miatt akár 20 százalékkal is kérhetnének többet, de úgy látják, hogy a vásárlók ezt már nem tudnák kifizetni.

A riport szerint karácsony előtt nem kell drágulásra számítani a halpiacokon sem. A Hortobágyi Halgazdaság vezetője szerint a tavalyi sokkszerű drágulás után idén helyreállt a rend. Csökkentek a takarmányárak, normalizálódtak az energiaárak, így már novemberben lesz elég jó minőségű magyar hal a piacon.

„Nagyjából ugyanazokkal az árakkal fognak találkozni a vásárlók a karácsonyi halpiacon, mint tavaly” – nyilatkozta a televízió stábjának Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik