Gazdaság

Zajvédelem nélkül indult az iváncsai akkugyár: megszegte ígéretét a tulajdonos

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Ma indult el a termelés az SK Innovation Iváncsai akkumulátor gyárában. A település polgármestere az elmúlt hónapokban többször jelezte, hogy a dél-koreai vállalat gyára a tesztüzemet megelőzően is már határértéken felüli zajszennyezéssel működik. A cég ugyan egy hónappal ezelőtt azt ígérte, október végére zajvédelem kiépítésével orvosolja a problémát, azonban a helyszínről bejelentkező érdi alpolgármester szerint ennek ma sincs nyoma – írja a mérce.hu.

A november 3-i egynapos tesztüzem után a mai naptól hivatalosan is megkezdődött a termelés az SK Innovation iváncsai gyárában. A szabadeuropa.hu információi szerint a gyár a jövő év közepétől állhat rá a teljes kapacitásra, hétfőtől csak húszszázalékos kapacitás mellett indul el a tesztidőszak, ami egy üzem működésének kezdeti fázisában normálisnak mondható – olvasható a portálon.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, és Érd alpolgármestere Facebook-videójában bemutatta: a hatóság úgy engedélyezte a tesztüzemet, hogy nem készült el a közúti kapcsolat, az iparvágány és a véderdő sem.

„Jelen pillanatban az is kérdésesnek tűnik, hogy hogyan fogják elszállítani a veszélyes hulladékként jelentkező, selejtes termékeket” – mondta el élő bejelentkezésében Tetlák. A helyi lakosok életminősége várhatóan jelentősen csökkeni fog, hiszen még a polgármester is kénytelen volt felemelni a szavát az Iváncsát érő zaj- és egyéb terhelések ügyében. A környékbeli város alpolgármestere és az általa felkeresett helyiek arról számoltak be, hogy már most meglehetősen hangos az üzem, különösen a reggeli órákban.

Tetlák szerint az üzem mellett a terület környékén az ígért véderdőből egy darab csemete sem látszik, csak egy néhány méteres töltés-szerű földkupac védi a környéket zajtól. Annak ellenére nincs nyoma a véderdőnek, vagy bármilyen zajvédelmi intézkedésnek, hogy az SK Innovation október végére ígérte annak megépítését.

Molnár Tibor Iváncsa fideszes támogatással megválasztott polgármestere arról számolt be október elején, a Környezetvédelmi Hatóság településen végzett méréseivel egyidőben az önkormányzat állomása is „jóval a határérték feletti zajértéket mutatott”.

Az önkormányzat éppen azért telepített tavasszal komplett zajmérő állomást a gyárhoz legközelebb eső részre, hogy bizonyítani tudják azt, ha a gyár megsérti a rá vonatkozó zajkibocsátási értékeket. A polgármester szerint a mérési adatok pedig hitelesen bizonyítják is, hogy

a gyár a hatóságok és a jogszabályok által előírt szintnél jóval magasabb zajkibocsátást okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik