Gazdaság

Hogyan lehet megállapítani, hogy egy húskészítmény minőségi?

Getty Images
Getty Images
Egy baromfitenyésztő dinasztia a húskészítménygyártási tapasztalat találkozása: A Bárány család negyedik generáció óta foglalkozik baromfitenyésztéssel és feldolgozással. A Master Good cégcsoport, a Sága Foods Zrt. 2020-ban történő megszerzése után nekifogott, hogy megújítsa a húskészítménypiacot.

„Hogyan lehet megállapítani, hogy egy húskészítmény minőségi?”

„Hát, ha megeszi, és úgy érzi, hogy finom.”

Komolyra fordítva a szót, a laikusok számára irányadó látványon és az ízlelőbimbókon túl, a beltartalom az, amit figyelni kell. Nem mindegy, mennyi például egy virsliben a hús, az pedig végképp nem mindegy, milyen az alapanyag, hogyan és milyen takarmányon tartották az állatokat, no és hogy azután milyen receptúra alapján és milyen technológiával dolgozzák fel.

A Sága Foods Zrt. készítményeinél adottak a feltételek, a minőségi alapanyag és az ízletes receptúra találkozik. A Master Good kisvárdai üzeme Magyarország legnagyobb baromfifeldolgozója, sőt a magyar kézben lévő vállalkozás Európában is a legnagyobbak közé számít. A folyamatos beruházásoknak köszönhetően a termékkínálatát is egyre bővíti. Ebbe a sorba illik a sárvári székhelyű Sága Foods Zrt. megszerzése, amelyet a Master Good 2020-ban olvasztott a cégcsoportba. A Sága a húskészítménypiac meghatározó vállalkozása volt eddig is, a Master Good pedig nem kevesebbet célzott meg, mint hogy a Sága értékeivel megújítsa a magyar húskészítménypiacot minőségi, innovatív termékekkel.

Jó alap ehhez, hogy a Sága eleve erős almárkákkal rendelkezett, népszerű terméke, a Füstli például már 25 éves, az egyik legkedveltebb márka Magyarországon, de több, mint negyed százada tartja magát a Selyemsonka, a párizsi szegmensben pedig a Füstlizer a csemegepultok ismert szereplője.

Ami a vásárlók számára legfontosabb paramétert, azaz a minőséget és a megbízhatóságot illeti, arra az élelmiszeripari szakemberek azt mondják, biztosítékot jelent a Master Good alapanyagháttere. A cégcsoport mögött álló vertikális integráció, azaz, hogy a tevékenysége a baromfiipar teljes vertikumát átfogja, „a szántóföldtől az asztalig integráció”. Fontos faktor a szakértelem és nem utolsó sorban a garantáltan GMO-mentes alapanyagok felhasználása.

A GMO-mentesség azt jelenti, hogy az összetevők nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezetet (innen a rövidítés: Genetically Modified Organisms), vagyis olyan szervezetet, amelynek a génállományát molekuláris géntechnológiai eljárásokkal a természetben elő nem forduló módon megváltoztatták. A „génmanipulációnak” is nevezett technológiával egy élő szervezet kiválasztott génjeinek, génszakaszainak átültetése történik egy másik élő szervezetbe, és ezzel új tulajdonságokkal ruházzák fel azt.

A géntechnológia a mai napig heves tudományos, gazdasági és politikai viták középpontjában áll, megoszlanak a vélemények a környezeti, egészségügyi, gazdasági kockázatairól. Magyarország 2006-ban elkötelezte magát a GMO-mentesség mellett, akkor fogadták el a parlamenti pártok teljes egyetértésben Magyarország GMO-mentes stratégiáját. Ez azóta sem változott, sőt, az Alaptörvény is célként tűzte ki Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságának biztosítását. A GMO-mentesség mellett szóló érvek közé tartozik, hogy tekintettel kell lenni a jövő nemzedékeire, a környezet biztonságára, és a gazdasági érdekekre is, amelyek a GMO-mentes státuszból fakadó piaci versenyelőnyből származhatnak.

A mentesség hivatalos jelölésének elnyeréséhez állati eredetű termékeknél azt is igazolni kell, hogy az állatokat GMO-mentes takarmánnyal etették és a GMO-mentes etetés ténye az élelmiszerláncban nyomon követhető.

Az egészségtudatos táplálkozás híveinek a GMO-mentesség alap. A Master Good – Sága LIFE termékcsaládba tartozó készítményeinek (virsli, sonka) gyártása során felhasznált csirke hús, GMO mentes termelésben felhasználható takarmánnyal etetett állatoktól származik, de ezen felül zsírszegények, színezékmentesek, nátrium glutamátot és egyéb ízfokozót sem tartalmaznak, tartósítószermentesek, laktózmentesek, szójamentesek és gluténmentesek egyaránt.

A Master Good – Sága a gyerekek számára is kínál minőségi hústermékeket, a Fini Dinó almárkát a 2-8 éves gyerekek „ízprofiljához” igazították.

A fejlesztések nyomán tavaly év végén Vegán termékekkel jelentkezett a csoport, azóta a húsmentes napokra is kínálnak olyan kényelmesen és gyorsan elkészíthető, hússzerű textúrájú fagyasztott termékeket, mint a Vegán nuggets, a Vegán panírozott csíkok vagy a Gouda ízesítésű snack tallér. Idén év elejétől pedig tovább bővült a Vegán-család: kiegészült főtt készítményekkel, mint például a pikáns ízesítésű Vegán grill, továbbá két szeletelt termékekkel, a Grillezett zöldségekkel és Füst ízesítésű Vegán szelettel.

A COOP üzletlánc a hazai élelmiszertermelés elkötelezett támogatójaként a korábbi évek hagyományait követve immár 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító Coop Rallyt. A szakmai verseny 2006-ban indult útjára és napjainkig 143 Magyarországon működő gyártót és forgalmazót mutatott be. A rally csak egy példája annak, hogy a Coop milyen eszközökkel törekszik a hazai termékek népszerűsítésére, ugyanis az üzletlánc minden eszközt megragad, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar termékek nemcsak finomak, hanem minőségiek, biztonságosak, ráadásul hazai alapanyagból, magyar munkaerővel és szakértelemmel készülnek.

 

Idén a verseny Nyugat-Magyarországon zajlott, így a teljes hazai élelemiszertermelést képviselő több mint 100 autóból álló mezőny többek között hazánk legnagyobb baromfifeldolgozójához, a Master Good cégcsoport tagjához, a sárvári székhelyű Sága Foods üzemébe is ellátogatott, ahol megnézték, hogyan készülnek hazánk legfinomabb GMO mentes hústermékei.

Szponzorált tartalom

A cikk a COOP támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik