Gazdaság

Megemelik egy népszerű magyar állampapír kamatprémiumát

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László
November 9-től indul a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új sorozata, a 2027/N, amelyben nagy újdonság, hogy az eddigi 1 százalék helyett 1,5 százalék lesz a kamatprémium.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss közleményéből kiderül, hogy az év eleje óta nagyon népszerű 2026/O Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) forgalmazását november 8-án lezárja. Ezzel párhuzamosan egy új sorozatot bocsát ki,

Az új sorozat újítása, hogy a kamatbázison felül nem 1 százalék hanem 1,5 százalék kamatprémiumot fizet, nyilván azért, mert a kamatbázis szintje már nem olyan vonzó, mint korábban. Magának a kamatbázisnak a számítási módja nem változik, továbbra is attól függ, hogy hogyan alakulnak az intézményi befektetőknek szervezett Diszkont Kincstárjegy aukciók – írja az állampapirkalkulátor.hu.

Az új sorozat induló éves kamata 9,31 százalék lesz (7,81 százalék kamatbázis + 1,5 százalék kamatprémium). A kamatperiódusok hossza marad 3 hónap, de az első kamatperiódus kicsit hosszabb lesz, 2024. február 26-ig tart. November 9. és február 26. között 110 nap van, erre az időszakra az időarányos kamat 2,82 százalék lesz.

Az új Bónusz Magyar Állampapír sorozatot, a 2027/N-t az ÁKK 2023. november 9-én bocsátja ki, viszont november 7-én 16 órától már lehet jegyezni. Aki tervez belőle vásárolni, annak érdemes legkésőbb november 8-a 16 óráig megtenni, mivel addig vásárolható meg 100 százalékos árfolyamon, tehát nem kell megelőlegezni a felhalmozott kamatot – tanácsolják a portálon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik