Gazdaság

Nagyon durva üzemanyagár-emelkedést vetített előre Hernádi Zsolt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy a Világbank előrejelzése szerint radikális olajár emelkedést hozhat az ukrajnai, illetve az izraeli háború "kettőse", ami miatt a közeljövőben jelentősen növekedhet az üzemanyagok ára.

Az elemzések szerint akár a 150 dolláros rekordot is meghaladhatja egy hordó Brent olaj ára, ha elfajul a konfliktus Izrael és a Hamász között. A bank elemzők úgy gondolják, hogy az olajellátásban súlyos gondokat okozna, emellett az élelmiszerárak is magasabbra emelkednének, amennyiben megismétlődne az egész Közel-Keletre kiterjedő 50 évvel ezelőtti háború – olvasható az atv.hu-n.

A jövőbeli árakról a cégvezető kifejtette, hogy január 1-től 41 forinttal fog emelkedni a jövedéki adó. Emellett a kőolaj árára a Hamasz és az Izrael közötti éles konfliktus is hathat.

A harcok kitörésekor emelkedett 90 dollár fölé kőolaj ára, de azóta kisimult ez a szint, mert nem alakult ki ellátási zavar, a piac ugyanis általában ilyen helyzetben ettől tart. A földgáz területén emelkedett az ár 50 százalékkal, mert Izrael leállította a saját gázkitermelését, és Egyiptomból vezetéken vásárol ebből az energiahordozóból.

A következő időszak árával kapcsolatban kérdés, hogy két jelentős szereplő, így Irán és Szaúd-Arábia mit lép. A Hormuzi-szorosban halad át a világ kőolajszállítmányának 20 százaléka, illetve a cseppfolyós gáz 30 százaléka. Az energiapiaci szakértők között ökölszabály, hogy a világpiacon egy százaléknyi termeléscsökkenés 10 százalékkal emelheti meg az árat. Ez alapján kiszámolható, hogy mi történne.

Ha a Hormuzi-szorosban történne valami, akár 170-200 dollár is lehetne ettől az olajár. 

„Senkinek sem érdeke ez. Kaotikus helyzet lenne.” – fogalmazott Hernádi Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik