Gazdaság

Tovább nőttek a várólisták, közel 50 ezren várakoznak műtétre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A NEAK honlapján elérhető adatok szerint november első napjaiban 48 ezer beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra, egy hónappal ezelőtt 40 ezer beteg volt a várólistákon. A legtöbb, közel 13 ezer betegnek szürkhehályog-műtét miatt kell türelmesnek lennie. Rékassy Balázs egészségügyi szakértő szerint útvesztőbe kerültek a betegek, inkább a magánellátást választják – írja az Economx.hu.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által vezetett műtéti várólistákon jelenleg 48 ezernél is több beteg várakozik, egy hónappal ezelőtt 40 ezren álltak sorba a műtők ajtajában.

A top három leghosszabb várólistán a betegek száma meghaladja a 30 ezret is.

A novemberi NEAK adatok szerint:

  • 12,9 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre
  • 11 ezren várnak térdprotézis-műtétre
  • 6,6 ezren csípőprotézis-műtétre

Egyre több a szemproblémával küzdő beteg, mondta korábban a portálnak Nagy Zoltán, a Magyar Szemorvostárság elnöke. Nincs elég gyermekszemorvos, a gyerekszemészeti rendelők bezártak, a Semmelweis Egyetem szemklinikáján 3-6 hónap a várakozási idő a gyerekbetegeknél. De példaként említette, hogy szürkehályog-műtétre is már csak jövő év májusára tudnak időpontot adni. A betegek ellátásában sokszor a szakdolgozói hiány jelenti a legnagyobb gondot.

Nincs motiváció

Ez egészségügyi ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista csökkentésben, az orvosok fix fizetést kapnak, nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben, mondta a Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser. Korábban a hálapénz egy motivációs eszköz volt, de hangsúlyozta, nem volt jó a borítékos rendszer sem, és örül annak, hogy a paraszolvencia már kikopott az állami egészségügyi betegellátásból.

Most csupán abban érdekeltek az orvosok, hogy ledolgozzák a munkaidejüket, és utána a magánellátásban további feladatokat vállaljanak, és oda áttereljék a betegeket.

A NEAK-nak van várólisták ledolgozására elkülönített kasszája, és vannak is tartalékaik. Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója többször is beszélt már arról, hogy a koronavírus-járvány után a betegek egy része eltűnt az állami ellátásból. A főigazgató még év elején mutatott be egy kutatást, a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, amiből kiderült, hogy 2019-hez viszonyítva a betegek 77,87 százalékát látták el az államilag finanszírozott egészségügyben az átlagfinanszírozás mellett. A NEAK főigazgatója azt mondta, tavaly egyes ellátásoknál majdnem 30 százalékos visszaesés történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik