Gazdaság

Téli gumik: 30-40 százalékkal drágább lesz a csere

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Pár hét múlva le kell cserélni a nyári gumiabroncsokat a télire, de érdemes felkészülni, hogy a tavalyi áremelkedési ütem idén is megismétlődött.

Ideális időpont nincs az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. Úgy tartjuk, hogy amennyiben tartósan 7 Celsius-fok alá esik a hőmérséklet, akkor érdemes cselekedni és megválni a nyári abroncsoktól. Ez várhatóan pár hét múlva be fog következni – nyilatkozta a haon.hu podcast műsorában Horváth István debreceni szervíztulajdonos.

Az előző évekhez képest körülbelül 30-40 százalékkal emelkedett az abroncs ára,

ami természetesen függ annak márkajelzésétől és méretétől egyaránt. A középkategóriát tekintve egy 15 col átmérőjű kerék körülbelül 20-22 ezer forinttól elérhető, a jobb minőségnél csak a csillagos ég szab határt.

Mint tavaly megírtuk: 2022 októberére egy év alatt 35-40 százalékkal drágultak a téli a gumik, a szervízdíjak pedig 10-15 százalékkal nőttek. Ez a drágulási ütem sajnos az idén is megismétlődött.

Horváth István szerint az autósoknak nem nagyon lehet alternatívájuk a gumicserét illetően. „Évről évre egyre többen választják a négyévszakos gumit, amelyen megtalálhatók a téli abroncsokra jellemző lamellák, de vannak összefüggő mintablokkok is rajtuk, amik a nyári útviszonyok között nyújthatnak megfelelő tapadást.”

Ezt a megoldást azonban csak kisebb távú utazásokra javasolja a szakember, azaz városon belül, vagy munkahely eléréséhez. „A négyévszakos gumi arra van kitalálva, hogy minden évszakra megfelelő legyen, de igazából egyikre sem teljesen alkalmas. Nem tudják azt a maximális tapadási teljesítményt nyújtani, mint egy kifejezetten télre vagy nyárra gyártott gumi. Éppen ezért extrém körülmények között, például hóban, fagyos úton, ónos esőben nem célszerű ezekkel az abroncsokkal közlekedni, mivel rendkívül balesetveszélyes” – figyelmeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik