Gazdaság

Változás jön a cafeteriánál jövőre, elterjedhet az ajándékozás

Szebeni-Szabó Róbert / 24.hu
Szebeni-Szabó Róbert / 24.hu
Benyújtották október 31-én az Országgyűlés elé a jövő évi adótörvényeket módosító javaslatcsomagot. A 187 oldalas dokumentum a 2024-es juttatások tervezéséhez is tartogat újdonságokat, de vannak olyan kedvező szabályai, melyek már december 1-én bekerülhetnek a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe, ha az Országgyűlés ilyen formában elfogadja a javaslatokat – mondta a hrportal.hu-nak Fata László juttatási szakértő.

A juttatásokhoz kapcsolódó adózás technikai oldalát érinti az a módosítás, mely szerint a kedvező adózású elemek adójátnegyedévente kellene majd bevallani és megfizetni. Míg 2023-ban a juttatás hónapja kötelezettségeként történik a juttatásokhoz kapcsolódó adófizetés, addig a módosítás elfogadásával a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként kellene majd kezelni az adózást.

A jelenlegi szabályok szerint évente egyszer adhat a munkáltató csekély értékű ajándékot a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben. 2024-ben évente háromszor lehetne ilyen juttatást biztosítani a munkavállalóknak (és akár a közeli hozzátartozóiknak is), ha elfogadásra kerül a friss javaslat. Így lehetősége nyílna ebben a formában a munkáltatónak

kedvező adózással kiadni a nőnapi, karácsonyi vagy éppen iskolakezdéshez adott ajándékokat

idézi a portál Fata László juttatási szakértőt.

Október elején egy kormányrendeletben érkezett az az új szabály, mely szerint november 16-tól adómentesen adhat a juttató a rendeletnek megfelelő borászati termékeket reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében illetve üzleti ajándékként, csekély értékű ajándékként. Ez a szabály a módosítás elfogadásával december 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. sz. mellékletébe kerülne adómentes juttatásként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik