Gazdaság

Hatalmas újítás a MÁV-nál: megoldották, hogy okostelefonon valós időben nézhessük, melyik vonat mennyit késik

MÁV
MÁV

A vasútállomások kijelzőin szereplő adatok már elérhetőek az okostelefonokban is címmel adott ki közleményt a MÁV. Fejlesztettek egy új oldalt, mikorindul.hu címen, ahol megjelennek az állomási kijelzőkön is megtalálható menetrendi időadatok, az aktuális indulási és érkezési vágányszámok, továbbá a rendkívüli helyzetek okozta forgalmi változásokra, várható késésekre, járattörlésekre figyelmeztető kiírások. Ami tényleg praktikus segítség lehet az utazóknak. Bár a többség biztosan jobban örülne, ha a menetrendre lehetne mérget venni.

A MÁV azt írja, az adatok megtekintéséhez az egyre több állomáson kihelyezett QR kódot kell csak beolvasni az okos telefonunkkal, vagy a kiválasztott állomás nevét kell beírni a böngészőbe a mikorindul.hu cím után.

A tájékoztatás szerint mindez azért jó, mert az okoskészülékeken, számítógépeken bármilyen kiegészítő vagy applikáció letöltése nélkül is ellenőrizni tudják az utasok a járatok menetrendjét, esetleges késését, vagy nagyobb forgalmi akadály, üzemzavar esetén alternatív útvonalat választhatnak. Például nem kell kisétálniuk a vasútállomáshoz, ha a menetrend szerinti busz, hév, villamos vagy a pótlóbusz megállója közelebb van.

Lajosmizsén ne keressük a QR-kódot, mert ott még nincs, de elvileg máshol mindenhol kitették a forgalmasabb budapesti elővárosi közlekedéshez tartozó megállókban.

És még egy újítás, közel 150 állomáson az aktuális, tényleges indulási vágányszámokat is meg lehet tekinteni. A színekre viszont figyelni kell. Ha a vonat tényleg arról a vágányról megy, amit terveztek, akkor zölddel írják a vágányszámot. Ha pirossal, akkor a jelzett vágányszám nem egyezik meg az előre tervezettel. Amennyiben pedig fekete a vágányszám, akkor az utasok a megszokott módon, az állomási tájékoztatófelületek alapján (vagy az Elvirán, illetve a MÁV appban) informálódhatnak  a vonat indulási vagy érkezési helyéről.

A tervek szerint a fejlesztést, a QR kódok kihelyezését fokozatosan kiterjesztik a kevésbé forgalmas regionális állomásokra, megállóhelyekre is, ahol jelenleg semmilyen digitális kijelző sincs kihelyezve. Hogy melyik állomásokon érhető már el az új szolgáltatás, azt itt lehet megnézni. Amikor kiválasztottuk itt Budapest-Nyugati pályaudvart, az alábbi képernyőkép jött be:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik