Gazdaság

Ilyen még nem volt: már decemberben emelkedne a minimálbér

Lakatos Péter / MTI
Lakatos Péter / MTI

Olyan történhet, amire a bérminimum és minimálbér történetében még nem volt példa. Nem január elsejétől, hanem már december elsejétől emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Legalábbis a Világgazdaság cikke szerint erről beszélt kedd reggel az M1 csatornán Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A minimálbért ma mindössze 250 ezren kapják, a szakmunkás-minimálbért pedig több mint 700 ezren. Október 10-e táján arról érkezett hír, hogy a minimálbér 15, a bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedhet.

  • A 15 százalékos minimálbér-emelés után a kötelező legkisebb munkabér bruttó 266 800 forint lehetne, ami nettóban 177 422 forintot jelenthet,
  • míg a szakmunkás-minimálbér bruttó 326 040 forintra emelkedhetne, azaz nettó 216 817 forintot.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár most azt mondta, a minimálbér 15 százalékos emelését mindhárom fél (kormány, munkáltatók, munkavállalók) elfogadja, leginkább a garantált bérminimum 10 százalékos emelését övezi még vita.

Sajtóhírek szerint az egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatást – amelyet a munkaadók év végéig adhattak volna a munkavállalóknak – elvethette a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik