Gazdaság

Már tízmillióba kerülhet egy átlagos lagzi

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egy esküvőszervező szerint tavaly még ki lehetett hozni egy 70 fős lagzit 6-7 millió forintból, minden szükséges kellékkel és vacsorával. Ez az összeg a menyasszonyi ruhától kezdve a virágokon, fotóson át a vacsoráig és a tortáig mindent magában foglalt. Ugyanezért állítólag ma már tízmillió forint feletti összeget fizetnek a párok, és akkor még nem beszéltünk az extra igényekről.

Csobán Éva esküvőszervező szerint számos oka van a jelentős árnövekedésnek. Ilyen

  • az élelmiszerárak elképesztő méretű drágulása, ami a vendéglátásban még inkább észlelhető, hisz rájuk nem vonatkozik az ársapka.
  • Az esküvői helyszínek alapköltségei is jócskán megnőtek az energiaárak emelkedésével, ezért sokan minimum fogyasztást vagy bérleti díjat vezettek be.
  • De emelkedtek a szolgáltatási díjak is a benzinárak miatt, sőt
  • a KATA megszűnése is drágulást hozott.

A szakember úgy véli, a párok kénytelenek alkalmazkodni az esküvők drágulásához, az egyik új tendencia pedig az lett, hogy kevesebb vendéget hívnak meg.

Tapasztalata alapján míg korábban száz fős lakodalmakat szerveztek a párok, most már inkább 60-70 fős esküvőkben gondolkodnak, a költségek csökkentése végett, de nem ritka a 30-40 fős lagzi sem. Hozzátette, így azonban az esküvői helyszíneknek sem téríti meg a költségeit a vacsora ára.

Kitért arra is, hogy minden évben készítenek egy felmérést a párok körében arról, mekkora összeget szánnak az esküvőjükre. Erre a válasz több éve ugyanaz: négy és hat millió forint között. Ennyiből azonban ma már nem jön ki egy lakodalom. A párok általában döbbenten szembesülnek azzal, hogy már tízmillió forint körüli összegbe fájhat a lagzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik