Gazdaság

Ilyen még nem volt a hazai statisztika történetében – brutálisan bezuhantak az ipari termelői árak egy év alatt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A termelői árindex az egy évvel ezelőtti +43 százalékos csúcsáról zuhant -2,5 százalékra – hívta fel a figyelmet a KSH friss jelentése alapján készült kommentjében az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. Kiss Péter szerint ehhez foghatót nem láttunk még a hazai statisztika történetében, bár a tavalyi felfutás is rekordot jelentett. A termelői és a lakossági infláció közötti legfontosabb hasonlóság most a bázishatások működése – ahogy a fogyasztói árindexben, úgy a termelői árindexben is ezek érvényesülnek most, egyre lejjebb szorítva mindkettőt – tette hozzá.

A termelői árindex idei csökkenése mögötti két legfontosabb tényező a szakértő szerint az energiaárak esése és a forint euróval szembeni erősödése. Kérdés azonban szerinte, hogy ezek meddig tartanak ki. Megállapította, hogy a globális energiaárakra az egyik legkorábban reagáló amerikai termelői árindexet nézve az látható, hogy az az utóbbi két hónapban máris emelkedésnek indult, a nyersolaj árának emelkedésével párhuzamosan. Nem szabad szerinte elfelejteni azt sem, hogy a holland tőzsdei gázár a június eleji 23 EUR/MWh árfolyamról október végére 51 EUR/MWh közelébe emelkedett.

Úgy véli, a mostani csökkenés az éves bázisú termelői árakban még folytatódhat (az exportárak által vezérelve) a következő hónapokban, az ezt követő időszakban azonban a bázishatások kifutása, valamint a nemzetközi tendenciák begyűrűzése miatt már nem várható további érdemi csökkenés.

Mindez a fogyasztói árindex szempontjából is fontos, ugyanis előbb-utóbb megszűnik az ebből fakadó leszorító erő, ami a kiskereskedelmi árakra hatással lesz. Ez is megalapozza azt a várakozásukat, hogy jövőre az infláció csökkenése elnyújtott és lassú lesz, ami nagymértékben meghatározza majd a monetáris politika mozgásterét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik