Gazdaság

Csányi OTP-jét lecserélték Mészáros MBH Bankjára: Békéscsaba elsőként lépett

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A közgyűlés és a pénzügyi bizottság megkerülésével a békéscsabai polgármester új számlavezető bankot talált az önkormányzatnak: az OTP Bankot a Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó Magyar Bankholdingra (MBH) cseréli – írja a Magyar Narancs. Ez állhat a háttérben.

Idén szeptemberben Békéscsaba városházi közgyűlésén Miklós Attila (MSZP) képviselő kérdésére válaszolva Szarvas Péter polgármester kész tényként jelentette be: számlavezető bankot vált a város. Mivel sem a testület, sem az illetékes pénzügyi és gazdasági bizottság elé nem került ilyen előterjesztés, a képviselők ekkor hallottak először az állítólag lefolytatott eljárás eredményéről – ha az ellenzéki képviselő nem kérdez rá, talán máig sem tudnak róla – tudta meg a lap.

Arról nem kaptak tájékoztatást, hogy készült-e bármilyen felmérés a bankváltás ügyében, arról viszont igen, hogy két eredménytelennek minősített beszerzési eljárást követően a harmadikból az MBH Bank Nyrt. került ki győztesen. Az ellenzéki képviselő is elismerte, hogy az önkormányzati törvény szerint erre joga volt Szarvasnak. „Mivel nem közbeszerzési eljárást, hanem meghívásos pályázatot írtak ki, a polgármester egy személyben hozhatott döntést. Azonban az elköteleződés nem lehet 18 hónapnál hosszabb, és csak 50 millió forint alatti összegről szólhat” – mondta a lapnak Miklós Attila.

Komoly lehetőség a számlavezetési piacon

Az 50 milliós összeghatár nem az önkormányzat számláin mozgó pénz nagyságrendjére értendő, hanem a tranzakciós díjra.

Az 55 ezer lakosú város önkormányzati költségvetéséből, intézményeinek pénzforgalmából, az ide befizetett építmény- és vállalkozói adókból adódó pénzmozgás egy évben többmilliárdos nagyságrendű, amiért már érdemes lehajolni a magyar piacon működő bankoknak.

Az önkormányzati számlavezetés piacán a rendszerváltás előtt megszerzett előnyét ma is biztosan őrzi az OTP Bank Nyrt. A lap szerint lehetséges, hogy az évente több ezer milliárdos önkormányzati számlavezetési piacban rejlő lehetőségre mozdult rá a „NER-bank”, amely egyelőre egyetlen megyei jogú városnál sem számlavezető, Békéscsaba lesz az első ilyen hely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik