Gazdaság

Sehol az EU-ban nem drágult akkorát a távközlés, mint Magyarországon

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az uniós országokban az elmúlt egy évben Magyarországon nőttek leginkább a kommunikációs költségek – írja G7.hu. A lengyel telekom-infláció ugyanakkor nem sokkal marad el a magyartól.

Márciustól 15,4 százalékkal emeli előfizetői díjait a Vodafone – jelentette be kedden a magyar állam és a kormányközeli 4iG tulajdonában lévő cég. A távközlési díjak Magyarországon nőnek a legmagasabb mértékben az elmúlt évben, ezt már az Magyar Nemzeti Bank is kifogásolta nemrég – olvasható a portálon.

A távközlési cégek visszatekintő árazást alkalmazhatnak, vagyis az előző év inflációját beépíthetik az áraikba. Így a társaság már januártól, sőt akár 22 százalékkal is emelhetett volna. Számokban: a Vodafone az év elején 9,4 százalékkel emelte díjait, a Magyar Telekom és a Yettel tavasszal 14,5 százalékkal. A korábban olcsóságáról híres Digi egyes esetekben 70-100 százalékos áremelést hajtott végre.

Az áremelkedések legfőbb oka a jegybank júniusi elemzése szerint a verseny hiánya. A korábban önálló nagy cégek közül a Digi, az Invitech, a UPC és a Vodafone is egybeolvadt az új állami/kormányközeli tulajdonlás alatt, és a Yettelben is 25 százalékos részesedése lett az államnak. A kormány 2010-es hatalomra kerülése óta próbált nagyobb befolyást szerezni a távközlési piacon.

Egy Európai Bizottság számára készített 2021-es – vagyis még az állami térnyerés előtti – jelentés szerint Magyarországon a vezetékes szélessávú szolgáltatások ára alacsonyabb volt az uniós átlagnál. Az egybegyúrt vezetékes és mobil csomagok, és a mobil szélessávú szolgáltatások azonban drágábbak voltak az átlagnál.

Az uniós országokban az elmúlt egy évben Magyarországon (és Lengyelországban) nőttek leginkább a kommunikációs költségek. Míg nálunk minden alaposan drágul, egy tucat uniós országban inkább árcsökkenések voltak jellemzőek. Magyarországon 2023 szeptemberében az előző évi azonos időszakhoz képest átlagosan 12,4 százalékkal nőttek az internethasználat díjai, míg a lengyeleknél 11,3 százalékkal. A mobiltelefon-költségek 10,6 százalékkal lettek ma

Ajánlott videó

Olvasói sztorik