Gazdaság

Megütötték a forintot, nehezen tápászkodik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden a vártnál nagyobb kamatcsökkentést jelentett be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte. Az egynapos jegybanki betét kamatát 11,25 százalékra, az egynapos fedezett hitelét pedig 13,25 százalékra mérsékelte.

Minden jel szerint ez nem tett jót a forintnak, már kedden gyengült. Szerda reggelre aztán kicsit erősödött a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest, ám utána megint lejtmenetbe fordult. Eltávolodva a 380-as szinttől az euró jegyzése 386 fölé is került (ez dél előtt nem sokkal történt), mint a Portfolio fogalmazott, megütötték. Aztán volt kis erősödés, de nem sokkal később ismét gyengülést mutatott a forint.

A régiós devizák idei versenyét a szerdai árfolyamok alapján a zloty vezeti, amely január óta 4,4 százalékos pluszt ért el az euróval szemben. A forint eközben csak 3,5 százalékos erősödést könyvelhetett el. A cseh korona ugyanakkor 2 százalékkal gyengült, a román lej pedig lényegében stagnált – írta a Privátbankár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik