Gazdaság

A magyarok csaknem fele nem képes félretenni a fizetéséből, derül ki egy felmérésből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Évek óta igen pesszimista a lakosság, nem számítanak biztos megélhetésre, és hasonlóan rossz kilátásokat jósolnak a nyugdíjas éveikre, mint tavaly. A Generali Biztosító reprezentatív kutatása most azt mutatta, hogy

  • a megkérdezettek 40 százaléka nem tud továbbra sem félretenni a havi fizetéséből,
  • az átlag is csupán 30 000 forintot tud megtakarítani.
  • Ezzel szemben minimálisan nőtt azok aránya, akik 150 000 forintnál is nagyobb plusz havi összeggel gazdálkodhatnak, de ők még mindig a válaszadók csupán 5 százalékát teszik ki.

A kutatás szerint a válaszadók többsége nem remél javulást a nyugdíjasok életszínvonalánál. A megkérdezettek 22 százaléka véli úgy, hogy 20-30 év elteltével valamelyest romlanak majd az idősek kilátásai, 35 százalékuk szerint viszont sokkal rosszabb lesz a helyzet. 30 százalékuk szerint nem lesz változás a jelenlegi állapothoz képest, és mindössze 13% gondolja úgy, hogy kedvezőbbek lesznek a körülmények a jövőben. Az is jellemző a felmérés szerint, hogy minél kevesebbet tud valaki jelenleg megtakarítani, annál pesszimistább a jövőbeli boldogulásával kapcsolatban.

Mint kiderült, a válaszadók közel harmada (26%) gondolja, hogy az aktív korúak is sokkal rosszabbul fognak élni a következő évtizedekben, és mindössze 5% véli úgy, hogy sokkal jobban, mint most.

A felmérés eredményei alapján a magyarok több mint fele pesszimistán gondolkodik az állami ellátórendszerről: arra számítanak, hogy öregkorukra már nem kapnak elegendő anyagi támogatást a központi költségvetésből. A válaszadók 55 százaléka (ami egyébként javulás) még mindig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjrendszer össze fog dőlni. Ezért sem meglepő, hogy hasonlóan magas arányban vannak azok (48%), akik számításaik szerint idős korukban is dolgozni fognak, hogy biztosíthassák a megélhetésüket.

Arra is kitérnek, hogy már a 30-as évek elején vagy akár pályakezdőként érdemes elkezdeni a tudatos öngondoskodást, és hosszú távú megoldásokban gondolkodni. A hazai lakosság ideálisan havi 82 000 forintnyi nyugdíjcélú megtakarítással érezné úgy, hogy megfelelő életszínvonalat tud magának teremteni a nyugdíjas évekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik