Gazdaság

Amikor az álmodó és alkotó találkozik – ilyen volt a Metal.Meet 2.0

Az építőipar komoly fordulóponthoz érkezett, ahol a fenntarthatóság és a digitalizáció nemcsak a tervezés, a kivitelezés és gyártás folyamatait írja felül, hanem lehetőséget is ad a szolgáltatási paletta bővítésére. Ez volt az idei Metal.Meet 2.0 építőipari szakmai konferencia apropója, amelyet a KÉSZ Csoport tagvállalata a KÉSZ Metaltech Kft., valamint a stratégiai partnere, a bim.GROUP Kft. közösen szervezett.

Ballay Zsolt, a bim.GROUP ügyvezetője

A KÉSZ Csoport Magyarország egyik legszélesebb portfoliójával rendelkező, építőipari fókuszú, technológia vezérelt és innovatív vállalatcsoportja, több mint 4 évtizedes múlttal. Évi húszezer tonna acél, számos presztízsprojekt, többek között Európa tíz legbonyolultabb acélszerkezetének egyike, milliméteres pontossággal végzett munkák – röviden így foglalhatnánk össze mindazt, amit a Cégcsoport fennállásának 41 éve alatt letett az asztalra.

KÉSZ Csoport Magyarország

Nagy Dávid, a bim.GROUP projektirányító tervezője

Zöld irányé a jövő az építőiparban

A különféle beruházások során egyre hangsúlyosabban jelennek meg a fenntarthatósági szempontok is, így az idei Metal.Meet 2.0 szakmai konferencia egyik kiemelt témája a fenntarthatóság, és hogy miként jellemzi ez az iparágat, valamint a KÉSZ Csoportot.

Erre az egyik legjobb példa a KÉSZ Metaltech és a bim.GROUP közös együttműködésében megvalósuló KÉSZ GreenTech Solar Parking megoldása, amelyet Nagy Dávid, a bim.GROUP projektirányító tervezője mutatott be. A német sbp sonne vállalattal való együttműködés keretében egy új, környezetbarát parkoló fejlesztésébe vágott bele a KÉSZ Csoport. Az aktívan működő első napelemes parkoló mintadarabja Kecskeméten üzemel a Cégcsoport egyik telephelyén. A Solar parking szerkezeti megoldása egy egyszerre innovatív és esztétikus megoldáson alapul. A feszített acélszerkezet kialakításának köszönhetően kisebb karbon-lábnyommal lehet számolni a gyártás során, hiszen kevesebb nyersanyag beépítését követeli meg a hagyományos tartószerkezeti megoldásokhoz képest. A könnyed szerkezet egyben teret ad a férőhelyek számának maximális kihasználásnak is. A kétoldalas, német DIBt tanúsítvánnyal ellátott napelemek által termelt energiát az elektromos autók közvetlen töltésére, a helyi energetikai felhasználására vagy akár a hálózati visszatáplálásra is igénybe lehet venni.

A napelemes parkolók bemutatása mellett számos innovatív és környezetbarát módszerről volt szó a konferencián. Az előadók közül Király Krisztián, a bim.GROUP tervezője például a fenntartható öszvérszerkezeteket mutatta be, amely kiváltképp különleges, mivel ezzel a projekttel egy nívós díjat is kiérdemelt a Eurosteel zsűríjétől. Juhász Ákos, a Feilden Clegg Bradley Studios szakértője a karbonlábnyom-számításról beszélt a tervezési szakaszban, míg Légrádi Zoltán, a KÉSZ Csoport minőségügyi üzletágának vezetője a Cégcsoport fenntarthatósági törekvéseit mutatta be.

KÉSZ Csoport Magyarország

Légrády Zoltán, a MileStone Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója

Új dimenziók az építőiparban

A fenntarthatóságot segítő technológiai újítások között fontos szerep jut azoknak is, amelyek az energiahatékonyságot segítik és már egészen a tervezéstől megkezdődik a közös gondolkozás mind a vállalatok, mind a partnerek között. Mindezt, valamint a KÉSZ Csoporttal való stratégia együttműködést bemutatva Csokló Gábor, a Masterplast Modulhouse Kft. ügyvezetője beszélt előadásában. A közös munka az épületelemek fejlesztése és gyártása mellett a moduláris épületek kivitelezésére és projekt alkalmazására is kiterjed, ami a várakozások szerint lendületbe hozhatja az innovatív építészeti technológia piaci megjelenését. A moduláris építészetet gyors kivitelezés, magas szintű műszaki tartalom, kiváló energetikai hatékonyság jellemzi. Ezek az épületek ráadásul funkcióváltozás esetén szétszedhetőek és költöztethetőek, ami ugyancsak a fenntarthatósági szempontokat erősíti.

KÉSZ Csoport Magyarország

Presztízsprojektek

A konferencián ezen kívül bemutatkoztak azok a KÉSZ Csoport közreműködésében megvalósult projektek is, amelyek technikai szempontból jelentettek kihívást a szakembereknek, így szó volt többek között az idén átadott M3-as metróról és a két vállalat munkálatairól a projekt során. A megállók felújításában a KÉSZ Metaltech a megállók belső burkolatainak színes dizájnjaiért, a bim.GROUP pedig az álmennyezetek, a kábeltakaró burkolatok és a falburkolatok terveinek kidolgozásáért felelt. Emellett a falburkolatok gyártását is vállalatcsoport végezte a kecskeméti gyártócsarnokban.

Barócsi Róbert, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezetője

Az eseményen a két vállalat megköszönte a fővállalkozók és alvállalkozók, partnerek munkáját, hiszen nélkülük mindezek nem valósulnának meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik