Gazdaság

Banki átutalások: figyelmeztetést adott ki a Mastercard

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Közép-Európában Magyarországon nőtt a negyedik legintenzívebben a visszaélések száma. Az átutalási csalások elkövetési értéke 200 százalékkal emelkedett, míg korábban 2016 és 2019 között a csalások értéke egymilliárd forint alatt volt évente, 2020 második felére 1,7 milliárd forint fölé szökött, 2023-ra elérte a 8 milliárd forintot – derül ki a Mastercard friss tanulmányából.

A koronavírus-járvány annyira meggyorsított a digitalizációt, hogy több mint 1,1 milliárd új felhasználó jelent meg a digitális térben – idézi a tanulmányt az economx.hu. 2020-ban annyi kibertámadás történt, mint az elmúlt 15 évben összesen, 2021-ben a hackertámadások száma további 17 százalékkal nőtt.

A Mastercard friss tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek gyökeresen változtatták meg a kibertámadások jellegét és hatékonyságát, ezek pedig komoly kihívás elé állítják az egyéni felhasználókat és a vállalkozásokat is.

Az ENISA vagyis az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynöksége szerint 2022-ben a kiberbiztonsági incidensek jelentős része, körülbelül egyharmada a kis- és közepes vállalkozások (kkv) által dominált ágazatot célozta.

Globálisan minden második szervezetet ért olyan kiberincidens, amit harmadik fél okozott.

Ennek eredményeként ma már 39 másodpercenként történik egy kibertámadás és 2025-re ezeknek a költsége több mint 10 billiárd dollárra rúg majd. 

A globális technológiai vállalat szerint a pandémia alatt egy erőltetett digitalizáció történt, és nem nagyon foglalkoztak a piacon lévők azzal, hogy mit tesznek bele a rendszerüknek és ez hihetetlen nagy támadási felületet jelentett a hackereknek.

Ha kiberbűnözésről beszélünk, akkor a pénz fontos tényező, ezeket pedig bankrendszereken keresztül érik el a hackerek – mondta Mondovics Péter, a Mastercard marketing és kiberbiztonsági menedzsere. Ugyanakkor hangsúlyozta, most már nem csak a pénzügyi szektor érintett, de például

a napokban a rendőrség nevében is zajlik egy adathalász kampány, parkolásidíjakat gyűjtenek.

Exponenciális emelkedés

Közép-Európában Magyarországon nő a negyedik legintenzívebben a visszaélések száma, mondta Wittinghoff Dániel, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója.

A vállalatok 81 százaléka tapasztalt megnövekedett kiberfenyegetést. Az átutalási csalások elkövetési értéke 200 százalékkal nőtt, 2016 és 2019 között a csalások értéke egymilliárd forint alatt volt évente,

2020 második felére 1,7 milliárd forint fölé szökött, 2023-ra elérte a 8 milliárd forintot.

Az erős ügyfélhitelesítés ellenére, 2020-2022 között 750 millió forintról ötmilliárd forintra nőtt a csaló tranzakciók száma. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a banki átverés után csak a áldozatok harmada jelenti, hogy visszaéltek a banki adataival.

Az az érdekes az egészben, hogy mindig egy elégedett felhasználói élményre utaznak a bűnözők példaként említette, hogy legyen gyanús, ha például egy telefont, mint  nyereményt kínálgatnak – említette Nemes Máté, a Mastercard kiberbiztonsági termékeiért felelős termékmenedzser. Mostanra professzionális iparággá változott a kibercsalás, egy e-mail cím és egy jó domain kell csupán hozzá. Kiemelte, ma már nem kell zsarolóvírust sem fejleszteni, ezt pár száz dollárért vásárolni lehet a piacon, és ezek nagyon jól működnek.

2025-re 4,4 milliárd digitális pénztárca lesz a világon, a teljes e-kereskedelmi forgalom 54 százalékban már digitális tárcákon keresztül történik. 2030-ra 4 billió dollárt tárolnak a felhasználók különböző token alapú appokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik