Gazdaság

Halálkeresztet rajzolt a forint árfolyama. De mit jelent ez?

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Érdekes megfigyelést tett a forintárfolyamokat vizsgálva az Economix – mint rögzítik, június elejétől 367 forintról egészen 393–394 forintig drágult az euró, és az elmúlt napokban sem lehetett ennél sokkal (mindössze 5–6) forinttal olcsóbban hozzájutni a közös európai devizához.

  • A mozgás eredményeként augusztus elején irányt váltott az 50 napos mozgóátlag a keresztárfolyamban és
  • szeptember közepén az 50 napos mozgóátlag alulról átmetszette a lefelé tartó 200 napos mozgóátlagot.
  • Ezzel kialakult az úgynevezett halálkereszt formáció, a forint számára kedvezőtlenebb irányban.

És ez akkor most baj? Vagy nem?

Magyarázatuk szerint bár önmagában a két mozgóátlag metszése technikailag nem sokat jelent, azonban a devizapiaci kereskedők egy pillantást vetnek erre is, mielőtt valamilyen irányba pozíciót nyitnának az adott devizapárban. A jó hír, hogy

  • a forint számára  technikailag kedvező adottság megmaradt a grafikonon és
  • a nagyon hosszú távú trend egyelőre még mindig inkább a forinterősödés, semmint a gyengülés irányába mutat.

A baj csak az, hogy ez mindaddig igaz lehet, amíg a 418 forint magasságában húzódó ellenállását át nem töri az árfolyam. Márpedig ez azt jelenti, hogy a hosszútávú trend szempontjából egy 30 forintos euródrágulás még simán belefér.

De van egy másik kedvező körülmény is – az, hogy a keresztárfolyam valójában még egyetlen egy olyan erős szintet sem tört át felfelé, amelyet a június elejéig tartó erősödő mozgás során épített ki az árfolyam. Az elmúlt hónapok mozgásában a 394 forintos szint volt az ellenállási pont. Innen már kétszer fordult meg a gyengülő forint és erősödött vissza egy keveset – idézik fel.

Viszont a grafikonokat nézve azt is írják, hogy a következő ellenállási zóna 398 és 402 forint között húzódik, és nem lenne nagyon meglepő, ha meglátogatná a 400 forintot az árfolyam. Viszont az elmúlt hónapok lassú gyengülése ellenére még nem történt olyan mozgás, amely igazi aggodalomra adna okot a forint árfolyamával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik