Gazdaság

Az átlag magyar családnak 13 millió forint megtakarítása van, újabb mellbevágó adatok

Getty Images
Getty Images
Első hallásra talán hihetetlen, de az egy magyar háztartásra jutó pénzügyi megtakarítás idén megközelítette a 13 millió forintot. Hogyan épül fel ez a portfólió, és milyen változások következtek be az elmúlt években? A bankmonitor.hu ezeket járta körül.

Megjelentek a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái a háztartások pénzügyi megtakarításairól és kötelezettségeiről. Ennek alapján minden korábbinál magasabbra nőttek a magyar lakosság megtakarításai: egy háztartásra most átlagosan közel 13 millió forint jut.

Rekordot döntve, 54 ezer milliárd forint fölé emelkedett a lakossági kézben tartott, szigorúan értelmezett pénzügyi megtakarítások állománya 2023 második negyedévében. Ismét a bankbetét, az állampapír, a befektetési alapok és a készpénz bizonyultak a legnépszerűbb befektetéseknek: ezek az eszközök együttesen kitették a pénzügyi megtakarítások 78 százalékát – hívja fel a figyelmet a portál.

Módszertani megjegyzés

A jegybank összesítése számos vagyoni elemről tartalmaz adatokat, melyek közül jelen elemzésben egy szűkebb csoportot soroltak a tényleges pénzügyi megtakarítások közé. Megtakarításnak tekintik a készpénzt, a bankbetétet, az államkötvényeket és egyéb kötvényeket, a magánkölcsönöket, a tőzsdei részvényeket, a befektetési jegyeket, valamint az életbiztosítási és nyugdíjpénztári díjtartalékokat.

A megtakarítások mennyiségét és összetételét egy háztartásra vetítve is vizsgálhatjuk. Az idei év második negyedévében az alábbiak szerint oszlottak meg az egy háztartásra jutó pénzügyi megtakarítások:

  • Készpénz: 1,61 millió forint
  • Bankbetétek: 3,40 millió forint
  • Államkötvények: 2,89 millió forint
  • Egyéb kötvények: 240 ezer forint
  • Magánkölcsönök: 850 ezer forint
  • Tőzsdei részvények: 480 ezer forint
  • Befektetési jegyek: 2,03 millió forint
  • Életbiztosítási díjtartalékok: 570 ezer forint
  • Nyugdíjpénztári díjtartalékok: 580 ezer forint
  • Összesen: 12,66 millió forint

Módszertani megjegyzés

A háztartások számára vonatkozó konzisztens adatok hiányában a bankmonitor a 2022-es népszámlálás megállapítására hagyatkozott, és a teljes vizsgált időszakban egységesen 4 millió magyar háztartást feltételezett.

Nagyok az egyenlőtlenségek a társadalmon belül

Az összesített statisztikák (illetve átlagok) egyik legfőbb korlátossága, hogy nem képesek bemutatni a teljes sokaságon belüli különbözőségeket. A vagyoni helyzet elemzése során mégis nagy szükség van erre, hiszen a társadalom egyes rétegei között igen nagy egyenlőtlenségek figyelhetők meg. Nyilvánvaló, hogy a 13 millió forintos átlagos megtakarítás sokak számára irreálisan soknak tűnik, míg a leggazdagabbak ennek a többszörösével is rendelkeznek.

Az egyenlőtlenségek feltérképezéséhez érdemes szemügyre venni a 3 évente elkészülő háztartási vagyonfelmérést, melynek legfrissebb elérhető verziója 2022-ben jelent meg. A vagyonfelmérésből kiderült, hogy

Magyarországon a pénzügyi megtakarítások 83 százaléka a háztartások leggazdagabb 30 százalékánál összpontosul,

a háztartások legszegényebb 30 százaléka mindössze a megtakarítások 5 százaléka felett rendelkezik, míg a középső réteg a megtakarítások 13 százalékát tartja kézben.

Reálértelemben elveszítettünk 3,5 évet

Ugyan a pénzügyi megtakarítások 2010 óta nominális értelemben csaknem megtriplázódtak, az inflációval korrigált értékeket szemlélve már sokkal mérsékeltebb emelkedést láthatunk. A csúcs 2021. utolsó negyedévében következett be: akkor a 2010-es helyzethez képest reálértelemben nagyjából 56 százalékkal volt több pénzügyi megtakarítás a lakosság kezében.

Ezt követően azonban – az infláció rendkívüli felfutása okán – öt negyedéven keresztül kellett reálveszteséget elkönyvelniük a megtakarítóknak. Hiába híztak a befektetések, a drágulás egyre erodálta a félretett pénz értékét. Végül az idei első negyedévben a csúcshoz képest már 13,1%-kal lejjebb helyezkedett el a reálvagyon. Ekkor a megtakarítások a 2019. harmadik negyedévivel megegyező reálszinten helyezkedtek el, tehát gyakorlatilag 3,5 év elveszett.

Bizakodásra adhat okot, hogy az idei második negyedévben már ismét pozitív trendet tapasztalhattunk, azaz a lakossági pénzügyi megtakarítások növekedésének üteme meghaladta az inflációt.

A megtakarítók reagáltak az inflációra

Az adatokból kiolvasható, hogy a kétszámjegyű (sőt 25%-ot is elérő) inflációra reagálva a magyar megtakarítók érdemi változtatásokat eszközöltek a portfóliójukban. Ennek legerősebb jele, hogy három negyedév alatt kb. 11%-kal csökkent a bankbetétekben tartott befektetések mennyisége, míg az állampapírok állománya a kedvezőbb kamatozásnak köszönhetően 19%-kal nőtt ugyanez idő alatt. Hatalmas kereslet támadt fel a befektetési alapok iránt is, a befektetési jegyekben tartott vagyon egy év alatt 44%-kal bővült. Mindeközben a készpénzállomány enyhén (3%-kal) mérséklődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik