Gazdaság

Nem utalják a fizetést, kikapcsolták az áramot egy patinás magyar gyárban

MTI/Varga György
MTI/Varga György
A dolgozók nem kapták meg a szeptemberi bérüket a szombathelyi Styl ruhagyárban, a vezetőség egy hét türelmet kért tőlük. Az üzemben szeptember közepén kikapcsolta az áramot a szolgáltató, ezért leállt a termelés. Október elején újraindult az üzem, de azóta is aggregátorokkal termelik az áramot. – írja a nyugat.hu.

„Nem kaptuk meg a szeptemberi fizetésünket, nem tudjuk hogyan tovább” – mondta a portálnak egy meglehetősen elkeseredett Styl-dolgozó.

A mintegy 150 főt foglalkoztató szombathelyi üzemben kedden állománygyűlés volt, ahol Radics Tibor operatív igazgató arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy az elmaradt bért két részletben fizetik majd ki, az összeg első felét egy hét múlva, a másodikat két hét múlva fizetik ki, az októberi bérrel pedig minden rendben lesz.

A fizetések elmaradása után még úgy volt, hogy az alkalmazottak tömegével nem veszik fel a munkát, de kedden csak néhányan döntöttek így, a nagy többség úgy gondolja, ha leáll a termelés, az megpecsételi mind a gyár, mind a saját sorsukat.

A minőségi ruhákat gyártó szombathelyi üzemben szeptember közepén megállt a termelés, mivel a szolgáltató kikapcsolta az áramot. A Styl szerint mindez azért esett meg, mert a cégvezetés nem újította meg időben az áramszolgáltatói szerződést. Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő szerint azonban a kikapcsolás díjtartozás miatt történt.

A Stylnek emellett bérleti díj-tartozása is van a szombathelyi önkormányzat felé, amely már eléri a 34 millió forintot.

A termelés október elején elindult, de az üzem számára az áramot azóta is aggregátorok adják .

Radics Tibor a lapnak elmondta: a szolgáltatóval sokkal nehezebben jön össze az áramszolgáltatási szerződés meghosszabbítása, mint ahogy tervezték. Így mintegy két hét késésben vannak a termeléssel, ami a Styl bevételeiben is késéseket okoz, de lassan rendeződnek a cég dolgai.

A nyugat.hu információi szerint több Styl-dolgozónak napi gondot okoz a szeptemberi fizetés elmaradása, és már többen érdeklődtek a szombathelyi önkormányzatnál az úgynevezett átmeneti segélyről.

A Styl ruhagyár Szombathely egyik legrégebbi üzeme: tulajdonosa az SVR Design Kft. amely a legutóbbi 2021-es adatok szerint közel 1,64 milliárd forintos árbevételt termelt, ami mintegy 57 százalékos növekedést jelentett. Adózás előtti eredménye azonban 83 milliós mínuszt mutatott, ami 670 százalékos zuhanást jelentett. Az üzemben prémium minőségű ruhákat gyártanak: korábbi beszámolójuk szerint dolgoznak egyebek közt a német és osztrák rendőrségnek, a bécsi közlekedési vállalatnak, az Austrian Airlines-nak és a Swiss Airnek is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik