Gazdaság

Óriási kihívás előtt Magyarország: egyezményt köthet Ukrajnával az EU a mezőgazdaságban

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Teljesen újra kell gondolni a magyar mezőgazdaság termelését és termékszerkezetét, ha a most formálódó szabadkereskedelmi egyezményt az EU megköti Ukrajnával – írja a Népszava.

Soha nem látott lépéskényszerbe kerülhet a teljes magyar mezőgazdaság, mert belátható időn belül szabadkereskedelmi egyezményt fog kötni az EU Ukrajnával. Ha pedig ez megtörténik, akkor a magyar búza, kukorica és napraforgó árát ez a „földbe fogja döngölni” – mondta a lap érdeklődésére Raskó György agárközgazdász.

Mint fogalmazott:

nem az a kérdés, hogy az említett egyezmény megszületik-e, hanem csupán az, hogy mikor.

A gond nagyságát mutatja, hogy a hazai vetésterület 85 százalékát foglalja el a gabona, a kukorica, a napraforgó és a repce, így a magyar gazdák az ukrán kihívás miatt óriási gondokkal kénytelenek szembenézni már a közeli jövőben.

Jelenleg a 2016- tól érvényben lévő ideiglenes megállapodás keretében érkező mezőgazdasági termékekre kvóták vonatkoznak és csak egy része vámmentes. Mindezt a tervek szerint két lépcsőben, 2026-tól, illetve 2031-től váltaná fel a korlátok nélküli szabadkereskedelmi egyezmény.

Addig ki kellene találni, mibe fektetnek majd hazai gazdák

Ha maradnak a hagyományos terményeknél, akkor csúcstechnológiára lenne szükség, ami biztosíthatná, hogy a jelenlegi termésátlagokat 20-30 százalékkal meghaladják. Noha a szakmában évtizedek óta hangoztatják, hogy át kellene térni a hagyományostól eltérő növények termesztésére, és a jelenleginél intenzívebb gazdálkodást kellene folytatni, jó ideig nem jelentkezett olyan külső gazdasági kényszer, amilyen most formálódik az ukrán mezőgazdasági termékek folyamatos megjelenése miatt Európában.

Pedig az Egyesült Államokat is jó ideje foglalkoztatja, hogy mit fog jelenteni az agrárpiacok számára a modernizáción átesett ukrán és orosz mezőgazdaság kihívása. A témában 2010 és 2020 között több előadást is tartott Raskó György, aki úgy látja: ott már akkor felismerték, hogy a két kelet-európai ország a világ mezőgazdaságának globális játékosai lesznek rövid idő belül, amit idehaza sokan egyszerűen nem akartak tudomásul venni.

Bármennyire jól teljesít idén a hazai agrárium, a kormány várakozásaival ellentétben nem volt és nem is lesz képes ellensúlyozni a gazdasági visszaesést még akkor sem, ha kiugróan jó évet zárhatnak a gazdák. A rekordtermés ellenére a hazai GDP stagnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik