Gazdaság

Ekkora bajban még nem voltak a kórházak beszállítói

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Durván egy éve nem fizetnek az egészségügyi intézmények a beszállítóknak – jelentette be a Népszava tudósítása szerint az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója, Rádai Tamás szerdán a kórházi beszállítók által összehívott tájékoztatón. Mint írtuk, az adósság szeptemberre elérte a 100 milliárd forintot, miközben a kintlévőség tavaly ilyenkor „még csak” 60 milliárd forint volt.

Az ETOSZ, a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség szeptemberben saját tagvállalataik körében végzett végzett felméréséből az is kiderült, hogy

tavaly július óta a beszállító cégek 99 százalékánál növekedtek a kintlévőségek.

Plusz terhet jelent, hogy a jegybanki alapkamat is jóval magasabb az előző években megszokottnál. Így a százmilliárdos követelésállományon felül – ha csak a fizetési késedelem törvényben rögzített pénzügyi következményeit számolják (késedelmi kamatok, behajtási költségátalány) – a kapcsolódó járulékos többletteher további tízmilliárd forint körüli összeg.

Jelezték azt is, hogy ugyan a nyári hónapokban az állami és egyetemi fenntartású intézmények költségvetési többletforrást kaptak a rezsiszámláik kifizetéséhez, ám ebből nem jutott el semmi az orvostechnikai beszállítókhoz. Határozottan kijelentették, hogy a kórházak további hitelezése elviselhetetlen pénzügyi terhet jelent a beszállítóknak. Megjegyezték: a hazai orvostechnikai szektor nem vonja kétségbe az egészségügy átalakítását célzó kormányzati erőfeszítéseket, de azt kérik, hogy a kórházak gazdálkodási problémáit az állam ne terhelje a beszállítókra. A szállítók ugyanazt várják az államtól, mint amit tőlük elvárnak, ha ők tartoznak az államnak. Ezért a szállítók nem tudnak lemondani a fizetési késedelem törvényben rögzített pénzügyi következményeiről.

A sajtótájékoztató alatt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) közleményben jelezte, hogy tárgyalnak a beszállítókkal az adósságrendezésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik