Gazdaság

Európa-bajnok magyar infláció és pesszimizmus

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A magyarok a legborúlátóbbak az áremelkedések miatt.

Magyarországon egy év alatt csaknem 20 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akiknek a havi jövedelme nem fedezi megélhetési költségeiket és egy havi megtakarítással sem rendelkeznek. Európában a magyarok a legpesszimistábbak, 90 százalékuk szerint a következő fél évben még magas lesz az infláció. Az Intrum legfrissebb Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése (ECPR) 20 országban több ezer fogyasztó megkérdezésével készült.

Az adatok azt mutatják, az áremelkedések a legtöbb országban jelentősen rontják a családok megtakarítási képességét, a megtakarítások, jövedelmek arányát. Tavaly Európában összesen a válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy egy hónapnyi, vagy annál is kevesebb bérének megfelelő kiadást tudna csak vállalni eladósodás nélkül. Idén romlott a helyzet, már az európai háztartások 37 százaléka rendelkezik csak egy havi jövedelemnek megfelelő megtakarítással.

A legutóbbi ECPR alapján a magyarok 90 százaléka számolt be arról, hogy az infláció negatívan érinti háztartása pénzügyeit.

Ez a legmagasabb szám Európában, megelőzve Görögországot és Olaszországot (87-87%). Az európai átlag 82 százalék volt.

A növekvő kiadások miatt jelentősen csökkent az az idő, amit egy esetleges jövedelemkiesésnél át tudnak vészelni a családok megtakarításaikból. 2021-ben a magyar fogyasztók 33,24 százalékának nem volt elég megtakarított pénze egyhavi kiadásainak fedezésére. 2022-ben már 35 százalékos volt az arány, ami 2023-ra elérte a 53 százalékot. Üveges Judit, az Intrum értékesítési igazgatója szerint ez aggodalomra ad okot, az általuk mért fizetőképességi adatok

csökkenő fizetőképességet jeleznek előre, ami visszatarthatja a gazdasági növekedést.

A friss adatok alapján többségbe kerültek azok, akik fizetésről fizetésre élnek, így az európai átlaghoz képest kevésbé várható a kiadások csökkenése, főleg azért, mert a jelenlegi kiadásaikon már nincs mit lefaragni. A magyarok között tavaly óta 4 százalékponttal (21 százalékra) nőtt azoknak az aránya, akik kettő vagy több számlát nem tudtak kifizetni időben. Az érintettek fele ráadásul azt mondja, ez rendszeres.

Módszertan

Az Intrum évente készíti el Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését, a reprezentatív felmérés független adatfelvételen alapul, a lekérdezés online formában történik. A jelentés a Longitude által 20 európai országban végzett külső felmérésen alapul. A felmérés 2023-as kiadásában összesen 20 000 fogyasztó vett részt. A kutatás terepmunkáját július 19. és 2023. szeptember 1. között végezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik